Szocsi-2014: Amerikai képviselők aggódnak a biztonság miatt


HIRDETÉS


Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét arról próbálta meg biztosítani a közvéleményt, hogy mindent megtesz a szocsi téli olimpia biztonságáért, amerikai képviselők vasárnap aggályaiknak adtak hangot a terrorfenyegetéssel kapcsolatban.

"A fenyegetés nagyon valós" - jelentette ki az ABC amerikai televíziónak Moszkvából nyilatkozva Mike McCaul, a washingtoni képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke.
McCaul úgy vélekedett, hogy a terroristák olyan "lágy célpontokat" szándékoznak megtámadni, mint a közlekedési útvonalak és feltehetően nem próbálkoznak majd közvetlenül a nagy erőkkel védett Szocsit is célba venni a februárban megrendezendő olimpia idején. A képviselő ugyanakkor nem válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy biztonságos lesz-e az amerikaiak számára a téli játékokat felkeresni, csak - az orosz elnökhöz hasonlóan - arra szorítkozott, hogy kijelentse: személy szerint mindent elkövet ennek érdekében.

Az Egyesült Államokból a tervek szerint mintegy 15 ezren utaznak majd a három hét múlva kezdődő olimpiára. Vasárnap egy csecsen szélsőségesek által üzemeltetett weblapon újabb fenyegetések jelentek meg a Szocsit felkeresni készülő külföldi és orosz turistákkal kapcsolatban. Az amerikai külügyminisztérium korábban biztonsági figyelmeztetést tett közzé az olimpiára urazók számára.
McCaul kijelentette, hogy a decemberben Volgográdban elkövetett öngyilkos merényleteknek, amelyek összesen 31 emberéletet követeltek, közük volt az al-Kaida terrorszervezethez.
Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke vasárnap aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz hatóságok nem osztják meg hírszerzési adataikat az Egyesült Államokkal.
"A jelek szerint nem kapunk elég információt a sportolóink védelméhez" - panaszkodott Rogers a CNN hírtelevíziónak. - "Nem mondnak el nekünk mindent."
Angus King független képviselő vasárnapi televíziós nyilatkozata szerint félő, hogy nemcsak az olimpia, de a Brazíliában megrendező idei labdarúgó világbajnokság felett is gyülekeznek a terrorfenyegetés felhői.
 

MTICímkék:   Olimpia   Szocsi  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a hírhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas