Kettő helyett négy év jár majd a doppingolásért


HIRDETÉS


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) várhatóan a novemberi világkongresszusán fogadja el eddiginél is szigorúbb szabályzatát, amelynek egyik pontja szerint a mostani kettő helyett négy év eltiltás jár majd 2015-től már az első doppingvétség után is. Tiszeker Ágnes, a magyar doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a változás nyomán akár egyetlen botlás is a sportpályafutása végét jelentheti valakinek. Az új WADA-kódex 2015. január elsején lép életbe valamennyi országban.

Hozzátette, hogy a Magyar Antidopping Csoport állami megrendelésre az idén 900 mintavételre kerít sort, a minták elemzése Ausztriában a WADA által elfogadott seibersdorfi laboratóriumban zajlik. A 2013-as ellenőrzések elsődleges célcsoportja a februári, szocsi téli olimpiára készülő magyar sportolók köre. A jelenleg 61 fős bő keret minden tagjának idén, másodszor pedig a kiutazás előtt mintát kell szolgáltatnia a MACS ellenőreinek. 
A szocsi ötkarikás játékok várható magyar indulóin kívül átfogó kontrollra számíthatnak a 2014-es nankingi ifjúsági olimpiára készülő sportolók és a MACS figyelme kiterjedt a már lezajlott ifjúsági olimpiai fesztiválok, s az ez évi világjátékok magyar résztvevőire is.
Ami a 2013-as pozitív magyar eseteket illeti, az erőemelők, a triatlonosok, az ökölvívók és a kajak-kenusok egy-egy képviselője bukott le tiltott szerrel, s kapott különböző mértékű, három hónaptól két esztendeig terjedő eltiltást, míg egy szumós doppingügye folyamatban van. 

MTICímkék:   Dopping  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a hírhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas