Eltiltott pontozók és új bírói testület ritmikus gimnasztikában


HIRDETÉS


A Szentpéterváron sorra kerülő hétvégi Világkupán kezdi meg tevékenységét az új - és a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) reményei szerint megtisztított - ritmikus gimnasztika pontozói testület, miután a sportág szakmai vezérkarát elsöpörte a több hónapos nyomozást követően kirobbant botrány.

A technikai bizottság volt vezetőjét, a lengyel Maria Szyszkowskát örökös eltiltással és kizárással büntették, a testület hat jelenlegi tagját 2014 végéig eltiltották, miután bizonyítottnak látták, hogy a tavalyi év végén lebonyolított nemzetközi bírói vizsgákon szervezett csalássorozat zajlott.
A Nemzeti Sport Online (NSO) tényfeltáró cikke szerint a Szyszkowska irányította testület vizsgapontszámok tömeges manipulációjával próbálta meg a kiválasztott pontozókat a legmagasabb bírói kategóriába bejuttatni, illetve önkényes bónuszokkal és válaszok kiszivárogtatásával befolyásolta a pontozói kar összetételét. A lefoglalt vizsgapapírok és a gyakorlati vizsga statisztikai elemzése is bizonyította a manipulációt.
"Szyszkowska asszony biztosítani akarta, hogy a szövetségesei és barátai mind I. kategóriás bírók legyenek. Így totális ellenőrzést gyakorolhattak volna az eredmények fölött a következő négy évben" - mondta az NSO egy neve elhallgatását kérő forrása.
Bruno Grandi, a FIG elnöke "hazugságokkal csordultig teli üstnek" minősítette a helyzetet, és ígéretet tett rá, hogy "helyreállítja a normalitást" a sportágban. A teljes nemzetközi pontozói kar engedélyeit megvonták augusztus 1-jei hatállyal, az ismétlő vizsgát letett bírók most kezdik meg tevékenységüket.
Az augusztus 28-án kezdődő kijevi világbajnokságon a pontozás tisztaságát monitoring-bizottság felügyeli, a FIG kanadai alelnöke, Slava Corn vezetésével. 

MTICímkék:   Torna  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a hírhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas