A londoni olimpia hősei a brit uralkodó újévi kitüntetési listáján


HIRDETÉS


A szinte példátlan hazai éremesővel zárult nyári londoni olimpiai és paralimpiai játékok brit érmesei vezetik a királynő által magas elismerésben részesítettek szombat hajnalban közétett újévi listáját.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján.
Az idei újévi lista egyedülálló sajátossága, hogy az olimpiai és paralimpiai hősök számára külön kitüntetési listát állítottak össze, ezzel is hangsúlyozva a brit olimpikonok teljesítményének elismerését.
A Team GB, vagyis a brit csapat az olimpiai és a paralimpiai játékok éremtáblázatán egyaránt a harmadik helyen végzett. Az olimpiai együttes 29 aranyat, 17 ezüstöt és 19 bronzot gyűjtött, a paralimpiai versenyzők 34 aranyat, 43 ezüstöt és ugyancsak 43 bronzot nyertek. A brit versenyzők az olimpián három, a paralimpiai játékokon kilenc új világrekordot állítottak fel.
Brit olimpikonok az 1908-ban rendezett első londoni olimpiai játékok óta - vagyis 104 éve - nem értek el ennél jobb eredményt.
A londoni olimpia csúcspontja hazai szempontból az augusztus 4-i "szuperszombat" volt, amikor a Team GB versenyzői 46 percen belül három aranyat nyertek.
Az idei újévi kitüntetési listán mindegyik brit aranyérmes olimpiai és paralimpiai versenyző szerepel, és velük együtt a Team GB összesen 78 tagja vehet át az uralkodótól magas elismerést.
 

MTICímkék:   Olimpia  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a hírhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas