Vezető politikusok kérnek kegyelmet az adócsaló focilegendának


Több vezető román politikus egyetért azzal, hogy Traian Basescu román államfő részesítse kegyelemben Gheorghe Popescu 115-szörös volt válogatott labdarúgót, akit adócsalás miatt három év és egy hónap börtönbüntetésre ítéltek a héten.

HIRDETÉS


Popescut kedden ítélték el jogerősen, a volt sportoló még aznap jelentkezett önként a börtönben. Popescuval a román sportélet számos szereplője szolidarizált, de vezető román politikusok is kiálltak mellette. Crin Antonescu, a román ellenzéki liberális párt elnöke kijelentette: Popescu Románia igazi nagykövete volt. "Vannak pillanatok, amikor meg kell tanulnunk értékelni nemzeti jelképeinket, és állást kell foglalnunk, ha életük során nehéz helyzetbe kerültek" - mondta Antonescu.

A volt sportoló kegyelemben részesítésével Victor Ponta román miniszterelnök is egyetért, aki kifejtette, hogy magánemberként aláírja azt a petíciót, amit a sportcsillag érdekében fogalmazott meg egy román klubvezető. Ponta ugyanakkor hozzátette, közméltóságként nem foglalhat állást az ügyben.

Pénteken Valeriu Zgonea, a román képviselőház elnöke is a volt labdarúgó kegyelemben részesítése mellett foglalt állást. Kifejtette, Popescu nagyon sok jót tett Romániáért, és Törökországtól Spanyolországig mindenki tudja, hogy az FC Barcelona, valamint a román válogatott csapatkapitánya volt érvelt Zgonea.

A volt futballista első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, később a bíróság szigorította a szankciót és szabadságvesztésre ítélte. Popescut csak Traian Basescu államfő részesítheti kegyelemben elnöki rendelettel. Popescut és a román labdarúgó másik hét ismert vezetőjét azzal vádolták, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral károsították meg a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy román futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, mivel a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

Tizennyolc éves sportpályafutása során Popescu játszott az Universitatea Craiovában, a Bukaresti Steauában, a PSV Eindhovenben, a Tottenham Hotspurben, az FC Barcelonában, a Galatasarayban, a Leccében, a Bukaresti Dinamobóba és a Hannoverben, a válogatottal pedig három világ- és két Európa-bajnokságon szerepelt. Legnagyobb klubsikerét a Barcelonával érte el, mellyel 1997-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Akkor a Barcelona csapatkapitánya volt.
 

MTICímkék:   Sportpolitika  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas