Jégkorong: Kaptak egy ötöst az amerikaiak


Finnország csapata leiskolázta tengerentúli ellenfelét a bronzmérkőzésen. Gólnélküli első harmad után a skandinávok egy perc alatt kétszer is meglepték az amerikai védelmet, majd a záró játékrészben kiütötték az egyre feszültebben játszó ellenfelet.

HIRDETÉS


Teemu Selänne duplázott, míg Patrick Kane két büntetőt is elpuskázott a szombati mérkőzésen. A két meghatározó játékos egyéni teljesítménye jól tükrözi a finn és az amerikai csapat közti különbséget. Finnország egy nappal korábban a svédekkel szemben bukott el kiélezett csatában, míg a Team USA legyőzője ezúttal is Kanada volt. A vancouveri döntőhöz hasonlóan, a juharlevelesek a szocsi elődöntőben is egy góllal ütöttek többet riválisuknál.

Kiegyensúlyozott küzdelmet hozott a bronzmérkőzés első felvonása. Húszpercnyi játék után a kapura lövések arányából enyhe amerikai fölényt olvashattunk ki (11:8), de az előny nem köszönt vissza az eredményjelzőn. A kapusok tették a dolgukat, ahogy a speciális sorok is. Igaz, a játékvezetők mindössze hatpercnyi kiállítást osztottak ki az első harmadban, így a játékidő legnagyobb részében egyenlő létszám mellett harcoltak a felek. Az amerikaiak a 14. percben nagy lehetőséget hagytak ki Patrick Kane révén: a Chicago Blackhawks kiválósága büntetőt hibázott, 0–0 maradt így az állás.

A finnek nagy lendülettel érkeztek a második harmadra. Előbb Teemu Selänne fonáklövése akadt be, majd ugyanabban a percben (22.) Jussi Jokinen küldte a kapuba a korongot, miután Jori Lehtera zseniális átadással szolgálta ki. Ahogy várható volt, az amerikaiak növelték a tempót, de hiába került ziccerbe Patrick Kane, a hátulról érkező Leo Komarov szabálytalanul ugyan, de megállította. Újabb büntető következett, és újból bosszankodhatott Kane, mivel próbálkozása ezúttal a kapuvasnak vágódott.

Az utolsó húsz perc zömében piszkálódó amerikaiakat és felszabadultan játszó skandinávokat láthattunk. Igaz, Erkka Westerlund együttese azért lehetett nyugodt, mert a 47. percben Juuso Hietanen távoli bombája jóformán eldöntötte a harmadik hely sorsát. Az utolsó tíz percre hagytak még két emberelőnyös gólt az észak-európaiak, Teemu Selänne találata után Olli Maata tette fel a pontot az i-re.

Szocsiban Finnország hatodik dobogós helyezését érte az olimpiák történetében, ami a férfi jégkorongtornákat illeti. A gyűjtemény immáron négy bronzból és két ezüstből áll.

Téli olimpiai játékok (Szocsi) – férfi jégkorongtorna
Bronzmérkőzés

Egyesült Államok–Finnország 0–5 (0–0, 0–2, 0–3)
gólszerzők: Teemu Selänne (22., 50.), Jussi Jokinen (22.), Juuso Hietanen (47.), Olli Maata (54.)
kapura lövések: 24–26
kiállítások: 12, ill. 4 perc

 Címkék:   jégkorong  Szocsi 2014  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas