Kanada vagy Svédország? – a téli olimpia nagy kérdése


Egy-egy gól döntött a kanadai, illetve a svéd hokiválogatott javára az olimpiai elődöntőben. A pénteken alulmaradt Finnország és Egyesült Államok bronzcsatája ma délután 17 órakor kezdődik. Döntő: vasárnap, 14:00-tól.

HIRDETÉS


Óriási küzdelmet, magas színvonalú mérkőzéseket, ugyanakkor kevés gólt hozott Szocsiban a férfi jégkorongozók tornájának elődöntője. Mindkét mérkőzésen nagyon közel álltak a felek egymáshoz, mind a svéd, mind a kanadai jégkorong-válogatott minimális különbségű győzelmet aratott. Skandináv–észak-amerikai párharc lesz a kisdöntőben is, a bronzérmekért a korábban Oroszországot is búcsúztató finnek, valamint az Egyesült Államok képviselői korcsolyáznak jégre.

Svédország–Finnország 2:1

Egy hokibölcsesség szerint az a csapat, amely nem képes gólra váltani kettős emberelőnyét, nagy eséllyel vesztesként hagyja el a jeget. Ez történt péntek délután a finnekkel. Teemu Selänne és társai az első harmad második felében a kapujukhoz szögezhették nyugati szomszédjaikat, de a svédek túlélték a bombázást, és kapott gól nélkül húzták le azt az első húsz percet, amely során igencsak fegyelmezetlenül hokiztak.

Olli Jokinen révén aztán mégis a finnek kerültek előnybe a 27. percben: a rutinos center lecsapott egy elveszett korongra, éles szögből kapura tüzelt, és Henrik Lundqvisten valahogy áthatolt a pakk. Ám a középső harmad további részében a svédek kerültek fölénybe. Loui Eriksson szemfüles passz után egalizált, majd nem sokkal később Erik Karlsson járt sikerrel egy olyan lövéssel, melyet a kék vonal közeléből postázott kapura. A záró hármadban már a finnek próbálkoztak többet, de ahogy fogyott az idő, egyre biztosabbá vált a svédek döntője. Hiába hozta le kapusát is Erkka Westerlund, a Soumi vezetőedzője, az utolsó percekben hiba nélkül védekezett az ősi rivális. A vége így 2:1 maradt.

Kanada–Egyesült Államok 1–0

Gólgazdag út vezette az elődöntőbe az Amerikai Egyesült Államok képviselőit. Csehországnak ötöt, Szlovákinak hetet vágtak a vancouveri játékok ezüstérmesei, akik visszavágásban reménykedtek a négy évvel ezelőtti fájó vereségért. Kanada azonban kiváló védekezéssel állította meg az eddig szárnyaló amerikai alakulatot. Jamie Benn megmozdulása jelentette a különbséget az esti meccsen, a fiatal támadó a második harmad elején tette bele az ütőjét egy gyorsan érkező korongba, és az amúgy rengeteg lövést hárító Jonathan Quick ezúttal verve volt.

Az utolsó percekben a kanadaiak többször is eldönthették volna a meccset az ellentámadáson, de az amerikai csapat védői rendre blokkolták a próbálkozásokat. Bár nem szembeszökően, de Kanada néhány játékelemben felülmúlta riválisát, nem csak a gólszerzésben, hanem a lövések számában, valamint korongelhozatalban is jobbak volta a juharlevelesek. Amúgy pedig mindkét csapat fizikálisan, de többnyire a szabályok keretén belül játszott, a játékvezetők összesen tízpercnyi kiállítást osztottak ki.

Szocsi 2014 – férfi jégkorongtorna
Elődöntő

Egyesült Államok–Kanada 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)
Gólszerző: Jamie Benn (22.)
Kapura lövések aránya: 31–37
Kiállítások aránya: 4, ill. 6 perc

Svédország–Finnország 2–1 (0–0, 2–1, 0–0)
Gólszerzők: Loui Eriksson (32.), Erik Karlsson (37.), ill. Olli Jokinen (27.)
Kapura lövések aránya: 25–26
Kiállítások: 10, ill. 4 perc

 

 

 Címkék:   jégkorong  Szocsi 2014  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas