Björndalen minden idők legeredményesebb téli olimpikonja


A norvég Ole Einar Björndalen 13. olimpiai érmét szerezte meg a sílövő vegyes váltó tagjaként, ezzel a téli olimpiákat tekintve a legeredményesebb sportoló lett. Ted Ligety óriási magabiztossággal nyerte az alpesi sízők óriás-műlesikló versenyét.

HIRDETÉS


A szerdai nap első éremosztó versenyén a magyar felmenőkkel is rendelkező, amerikai Ted Ligety szinte egy másodperc előnyt gyűjtött az óriás-műlesiklás első futamában, melyből majd felet a másodikban is megtartott, így pályafutása második olimpiai aranyát ünnepelhette. Korábban a 2006-os torinói ötkarikás játékokon szuperkombinációban nyert. A dobogóra még két francia állhatott fel, Alexis Pinturault bronzérme nem meglepetés, annál inkább a második futamban fantasztikusan síző Steve Missillier második helye. A versenyen Alexandru Barbu a 48., Farkas Norbert pedig az 50. lett.

Alpesi sí, férfi óriás-műlesiklás:
1. Ted Ligety (Egyesült Államok) 2:45.29 perc
2. Steve Missillier (Franciaország) +0.48 mp hátrány
3. Alexis Pinturault (Franciaország) +0.64
...48. Alexandru Barbu (Románia) +13.94
...50. Farkas Norbert (Magyarország) +16.04

Három aranyéremmel Marit Björgen a vancouveri olimpia sztárja volt. A vaxmesterek és talán a formaidőzítés miatt Szocsiban a teljes norvég sífutó-csapat szenvedett, Björgen így is második aranyát nyerte a csapatsprintben. Második helyen a finn, harmadikon a svéd váltó végzett.

Forrás: www.yahoo.com

Sífutás, női csapatsprint:
1. Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen (Norvégia) 16:04.05 perc
2. Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen (Finnország) +9.09
3. Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson (Svédország) +19.77

Izgalmak, remek hangulat és végül finn győzelem született a sífutók férfi csapatsprint versenyén. A házigazda oroszok nem bírták a hajrát, de így is dobogóra állhattak.

Sífutás, férfi csapatsprint:
1. Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi (Finnország) 23:14.89 perc
2. Makszim Viljegzsanyin, Nyikita Krjukov (Oroszország) +0.97
3. Emil Jönsson, Teodor Peterson (Svédország) +15.12

A férfi és női mezőnyben is szerdán került megrendezésre a hódeszkások, párhuzamos óriás-műlesiklás versenye. A két számot nemcsak az köti össze, hogy egy napon rendezték, hanem az is, hogy a férfiak között aranyérmes Vik Vajld és a hölgyek bronzérmese Aljona Zavarzina férj és feleség.

Férfi hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás:
1.Vik Vajld (Oroszország)
2. Nevin Galmarini (Svájc)
3. Zan Kosir (Szlovén)

Női hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás:
1.Patrizia Kummer (Svájc)
2.Takeucsi Tomoka (Japán)
3. Aljona Zavarzina (Oroszország).

A cseh Martina Sáblikova a 3000 méteren még kikapott a holland Irene Wüsttől, 5000 méteren már jobbnak bizonyult nála és aranyérmet nyert. A bronzérmet szintén egy holland, Carien Kleibeucker nyerte.

Gyorskorcsolya, női 5000 méter:
1. Martina Sáblíková (Csehország) 6:51.54
2. Ireen Wüst (Hollandia) +2.74
3. Carien Kleibeucker (Hollandia) +4.12

A sílövők vegyesváltója egyike az olimpiai programba most bekerült számoknak és az eddigi teljesítmény alapján mindenki norvég-cseh párharcot várt. A szakembereknek igazuk volt, az aranyat a Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen összeállítású norvég váltó nyerte a cseheket megelőzve. A győzelemmel Ole Einar Björndalen sporttörténelmet írt, hiszen pályafutása nyolcadik olimpiai aranyát nyerte, ezzel utolérte sífutó honfitársát Björn Dahlie-t, valamint a 13. ötkarikás érmét, amellyel túl is szárnyalta a nagy elődöt és immár minden idők legeredményesebb téli olimpikonja.

Sílövészet, vegyes váltó:
1. Norvégia 1:19:17.0 óra (0 büntetőkör+2 póttöltény)
2. Csehország +32.6 mp hátrány (0+7)
3. Olaszország +59.2 (0+6)

Lauryn Williams lehetett volna az első nő, aki nyári és téli olimpián is aranyérmet szerez, azonban Elana Meyers-el párban időeredményük egy tizeddel elmaradt a kanadai Kaillie Humphries, Heather Moyse egységétől és lemaradtak az aranyról. A női bob kettesek versenyén tehát a címvédő örülhetett. A Maria Constantin, Andreea Grecu román páros 5.25 másodperces lemaradással a 17. helyen végzett.

Női bob kettes:
1. Kanada I (Kaillie Humphries, Heather Moyse) 3:50.61
2. Egyesült Államok I (Elana Meyers, Lauryn Williams) +0.10
3. Egyesült Államok II (Jamie Greubel, Aja Evans) +1.00
...17. Románia I (Maria Constantin, Andreea Grecu) +5.25
 Címkék:   Olimpia   Szocsi 2014  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas