Wawrinka az Australian Open új bajnoka


A svájci Stanislas Wawrinka pályafutása első Grand Slam-győzelmét aratta az idei ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A döntőben a világelső, sérüléssel bajlódó Rafael Nadalt verte négy szettben.

HIRDETÉS


Rafael Nadal harmadik Australian Open döntőjét vívhatta, míg Stanislas Wawrinka (fotó) pályafutása során először jutott ilyen magasságokban Grand Slam-tornán. Előbbi számára azért volt fontos az idei torna, mert a tavaly sérülés miatt nem vehetett részt az év első GS-versenyén, így mindenképpen bizonyítani akart. Emellet győzelem esetén beállította volna Pete Sampras 14. Grand Slam-győzelmét és az első játékos lett volna Roy Emerson és Rod Laver után, aki mind a négy nagytornán duplázik. Stanislas Wawrinka pályafutásában tavaly jött el a fordulópont, amikor rengeteg negyeddöntő után végre négy közé jutott a US Openen. A játéka már korábban is megvolt ahhoz, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal, de fejben mindig a legfontosabb pillanatokban omlott össze. Az idei tornán azonban bizonytotta, hogy készen áll a legnagyobbak elleni csatákra és ötszettes drámai mérkőzésen búcsúztatta a négyszeres bajnok Novak Djokovicsot. A két játékos egymás elleni mérlege – 12-0 Nadal javára – a spanyol esélyességét mutatták, viszont nem lehetett tudni tenyérsérülése mennyire zavarja a játékban.

Forrás: www.ausopen.com

A döntő első részében Stanislas Wawrinka megmutatta, hogyan kell tökéletesen játszani Nadal ellen. Adogatásai biztosak voltak, tenyerese kezelhetetlen, míg fonákja kiszámthatatlan, ennek megfelelően 6:3-ra nyerte az első szettet. A másodikban ott folytatta ahol abbahagyta, Nadal azonban megsérült és hátfájdalmai miatt ápolási szünetet kért. A spanyol jó idei alig tudott mozogni a pályán, valószínűleg a feladás gondolata is megfordult a fejében, de folytatta és Wawrinka hibáit kihasználva egy szettet meg tudott nyerni. A fordításhoz azonban kevés volt, Wawrinka négy játszmában lezárta a mérkőzést.

A svájci 28 évesen szerezte első GS-trófeáját, hétfőtől pedig a világranglista 3. helyére lép előre. Sergi Bruguera 1993-as győzelme óta az első játékosa, aki a világranglista első és második helyén álló játékost is megverve nyer nagytornát. Érdekesség, hogy Novak Djkokovicsot sorozatban 14, Rafael Nadalt 12 vereség után tudta megverni.

A vegyespárosok mezőnyében Horia Tecău, Sania Mirzával az oldalán a torna döntőjében kétszettes vereséget szenvedett a Nestor, Mladenovic párostól.

Ausztrál nyílt teniszbajnokság
Férfi döntő

Wawrinka (svájci, 8.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Vegyespáros döntő
Nestor, Mladenovic (kanadai, francia)–Tecău, Mirza (román, indiai) 6:3, 6:2
 Címkék:   Tenisz   Australian Open 2014  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas