Megnyerte Ronaldo, oda az igazság!


A 2013-as év legjobb játékosának járó díj sorsa Novemberben eldőlni látszott. Ekkor Cristiano Ronaldo két kiemelkedő meccsen, örökre emlékezetes módon, négy gólt szerezve juttatta ki válogatottját a brazíliai világbajnokságra. Közismert, hogy ezek után két héttel meghosszabbították az aranylabda szavazást… Sőt a kegyes FIFA arra is lehetőséget biztosított azok számára, akik addig már leadták voksukat, hogy újra szavazhassanak, immár a két pótselejtező eseményeit is figyelembe véve… Vajon kinek is kedvezett ez a lépés?

HIRDETÉS


A történet úgy lesz kerek, ha megemlítjük az előzményeket is. Októberben a FIFA elnöke Sepp Blatter egy előadáson figurázta ki nevetséges módon Ronaldót, és nyíltan Messi mellet foglalt állást. A vége sértődés, bojkott, bocsánatkérés, majd, egy gólöröm formájában, frappáns válasz lett. Az ügy végére hétfőn került pont, amikor Ronaldo a várakozásoknak megfelelően megkapta az aranylabdát. Ezzel Blatter úr kifújhatta magát, immár a világ másik legnagyobb marketingértékkel bíró labdarúgója megbocsájtott neki.

Egyetlen ember érezhette magát csalódottnak (na meg a több száz objektív szurkoló, szakértő). Az egyetlen ember, aki igazán megérdemelte volna az elismerést. Őt Franck Ribérynek hívják. A Bayern München szélsője, aki feledhetetlen játékkal, mérhetetlen odaadással és őszinte lelkesedéssel segítette csapatát az öt trófea megszerzésében. A 2013-as esztendő a világfutballban egyetlen csapatról, a bajorokról szólt. A történelmi triplázás, a mindenkit lenyűgöző játék, a tekintélyt parancsoló, az ellenfelekben félelmet keltő magabiztosság, Európa, majd később a világ trónjára emelte a Bayern-t. Ribéry végül nem, hogy nem nyert, de ő zsebelte be a legkevesebb szavazatot a három jelölt közül. Helyette a temérdek gól és a nulla trófea nyert. Félre értés ne essék, Ronaldo minden elismerést megérdemel. Csak a legmélyebb csodálattal lehet beszélni arról, hogy 69 gólt szerzett egyetlen naptári évben. Fel kell azonban tennünk a kérdést. Valóban csak a gólok számítanak? A futballban csak ez a játékelem méltó az elismerésre? Ha valaki egész évben elkötelezetten harcol a csapat sikeréért, kulcsfontosságú passzokat adva, a szélen fel-le robogva szüntelen fáradhatatlansággal, labdákat szerezve és a védekezésbe besegítve, az nem becsülendő? Nem érdemli meg egy ilyen játékos az elismerést?

A közelmúltban volt egy labdarugó, akit hasonló játék miatt díjaztak. Pontosan tíz évvel ezelőtt Pavel Nedved, a Juventus Torino alázatos zsenije hódította el a díjat. Ribéry ilyen játékkal vállalt oroszlánrészt az öt trófea megszerzésében. Cristinao Ronaldo a Bajnokok Ligája gólkirálya lett (csak gratulálni lehet ehhez a teljesítményhez) és számtalan gólt szerzett a La Ligában. A Levante, a Granada, az Elche, és hasonló képességű csapatok ellen… Mint már említettem a legnagyobb tisztelet illeti teljesítményéért, de ez sem volt elég egyetlen trófeához sem. Az UEFA elnöke, Michel Platini is csalódását fejezte ki a végeredmény után. Kemény szavakat fogalmazott meg és kimondta, hogy nem a pályán elért teljesítmény számított. Nyilatkozatában megemlítette, hogy az elmúlt 50 évben csak a pályán mutatott teljesítmény számított, mióta a FIFA Év Játékosa díj, és a France Football Aranylabdája egyesült, csak a globális értékeket vették figyelembe, ez pedig problémákhoz fog vezetni az Európai Labdarugó Szövetség első embere szerint.

A legnagyobb egyéni elismerés mégis a portugálé lett egy olyan gálán, ahol a német rekordbajnok mennybe menetelét feltűnően kevésszer említették. Ehelyett kaptunk egy hormonhiányos, cirkuszi ceremóniamesterre hajazó énekest, egy „értelemtől” sugárzó topmodellt, ízlésficamos futballsztárokat és közhelyektől duzzadó beszédeket dögivel. Kihirdettek egy olyan év csapatát, amely gerincét a Real Madrid és a Barcelona adta, azok a klubok melyeket a Dortmund illetve a Bayern a BL elődöntőben megsemmisített. Eközben a BL címvédőt három, az ezüstérmest pedig nulla játékos képviselte. Itt is felvetődik a kérdés, hogy mi alapján válogatták össze a tavalyi álomcsapatot.

Mint, ahogy komoly kérdés a díj jövőjére nézve is, hogy mi fog számítani ezután? Csupán a gólokat, vagy a játék más elemeit is figyelembe veszik a döntésnél? Ha továbbra is csak az előzőt fogják elismerni, akkor Lev Jasin hálát rebeghet az égieknek, hogy nem jelenleg aktív, és pályafutása alatt elismerték az aranylabdával, mint kapust! De hasonlóan tehet a többi díjazott hátvéd és középpályás is.Címkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas