Sportsikerek 2013-ban


Az év utolsó napján mi is elkészítjük a számvetést és felidézzük az év legnagyobb sportsikereit, különös figyelmet szentelve a magyar és román teljesítményekre.

HIRDETÉS


A londoni olimpiát követő évben néhány sztársportoló pihent, a válogatottak fiatalításba kezdtek, ennek ellenére nem volt hiány kimagasló sportteljesítményekben. 2013 két legnagyobb számú sportolót „megmozgató” sporteseménye a Barcelónában rendezett vizes világbajnokság, illetve a moszkvai atlétikai világbajnokság volt. Magyarország, pontosabban Budapest a birkózó és vívó világelitet látta vendégül és mindkét eseményen felhangzott a magyar himnusz is. A magyar kajak-kenusokban ezúttal sem kellett csalódni, míg a román sportvezetők idén is a vívókban bízhattak leginkább.

Forrás: Getty Images

Nemzetközi viszonylatban, teljesítményével kimagaslott a mezőnyből, sőt az alpesi síelés történelméből a szlovén Tina Maze (fotó), aki 2414 ponttal nyerte meg az összetett világkupáért járó kristálygömböt. Ezzel ő lett az első női alpesi síző aki 2000 ezer pont fölé jutott. A moszkvai atlétikai világbajnokságon Usain Bolt is sporttörténelmet írt. Az orosz fővárosban szerzett három aranyéremmel ugyanis ő lett minden idők legeredményesebb atlétája. Honfitársnője, Shally-Ann Fraser-Pryce pedig a hölgyek sprintszámaiban aratott, ő is triplázott. Moszkvában egyébként világcsúcsot nem láthatott a közönség, de kimagasló eredményeket igen: a magasugrás ukrán sztárja Bohdan Bondarenko már a világcsúcsot jelentő magasságot ostromolja, míg a francia Teddy Tamgho 8.04 méteres „repülése” a távolugrás történelménelk harmadik leghosszabb ugrása. A kalapácsvetés olimpiai bajnokának, Pars Krisztiánnak a világbajnokságon az ezüstéremmel kellett beérnie. A tenisz világa is bővelkedett klasszikus csatákban, emlékezetes mérkőzésekben és nagy sikerekben. Rafael Nadal hét hónapos kényszerpihenő után tartolta le a salak és kemény pályás szezon és immár 13-szoros Grand Slam bajnok. Serena Williams gyakorlatilag ott nyert ahol akart, a Roland Garros és a US Open serleggel gazdagodott 2013-ban.

A magyarok inkább a vízben, azaz Barcelonában arattak. Az úszók között Gyurta Dániel (fotó) 2009 és 2011 után harmadszor lett a 200 méter mell világbajnoka, míg Hosszú Katinka a vegyesszámokban remekelt. 200 és 400 méter vegyesen sem talált legyőzőre, 200 pillangón pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A katalán fővárosban Benedek Tibor vezetésével a magyar férfi vízilabda-válogatott is aranyérmet nyert. Az év elején Kemény Dénes helyére kinevezett kapitány több fiatal játékosnak is lehetőséget adott, akik meghálálták bizalmát. Nagy Viktor ugyan nem ebbe a kategóriába tartozott, de főszereplő még egyszer sem volt. Barcelonában azonban kitört a „cserekapus” szerepkörből, igazi vezére volt a csapatnak, akinek védései önbizalmat adtak a támadóknak is. Állandó beszólásai és grimaszai pedig az operatőrök kedvencévé tette.

Forrás: MTI

A németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon hét aranyéremmel zárt a magyar csapat. Kozák Danuta és Fazekas Zur Krisztina három-három aranyat nyert, Storcz Botond szövetségi kapitány pedig a férfi szakág és a fiatalok eredményei miatt is elégedett lehet. A budapesti világbajnokságokon a szurkolók legnagyobb örömére felhangzott a magyar himnusz. A birkózó világbajnokságon Sastin Marianna, 59 kilogrammban az első magyar női világbajnok lett. A vívóknál pedig a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Szényi Péter összetételű férfi párbajtőrcsapat diadalmaskodott. Avívó vb-n ismét érmet szerzett Ostváth Richárd, kerekesszékes tőröző. A szatmárnémeti születésű sportoló a londoni bronz után, ezúttal ezüstérmet nyert.

Az év egyik legemlékezetesebb magyar vonatkozású mérkőzése a Győri Audi ETO (fotó) kézilabdacsapatának Bajnokok Ligája-elődöntője az Oltchim Râmnicu Vâlcea ellen. Ambros Martin együttese kétgólos előnyről kezdte a veszprémi visszavágót, de 12 perccel a találkozó vége előtt hat gólos – összességében négy gólos – hátrányban volt. A kiváló védekezés meghozta gyümölcsét, a győri lányok pedig a döntőben már semmit sem bíztak a véletlenre és a Larvik elleni kettős győzelemmel elsőízben ülhettek fel Európa trónjára. A történet román vonatkozású oldala, hogy a mérkőzést követően az Oltchim klub csődöt jelentett, a BL most futó kiírására már nem is nevezett, a román Nemzeti Ligában pedig kicsi költségvetéssel, fiatal játékosokkal indult.

Forrás: MTI

A román sport továbbra is a hagyatlás útján: a londoni két aranyérem után 2013-ban olimpiai sportágban alig-alig ünnepeltek érmes helyezést világbajnokságon. A vívók, főként Tiberiu Dolniceanu és Ana Maria Brânză révén jeleskedtek. Előbbi a budapesti vb-n egyéniben bronzérmet nyert, az Alin Badea, Ciprian Gălățeanu, Iulian Teodosiu összeállítású kardcsapattal pedig ezüstérmes lett. Brânză szintén csapattal, Simona Pop, Raluca Sbîrcea és Maria Udrea társaként nyert bronzérmet.

A román sportsikereket említve nem szabad megfeleldkezni a női teniszviadalokat szervező (WTA) által az év felfedezettjének nevezett Simona Halepről. A konstancai teniszező 2013-ban robbant be a köztudatba: nyár elején megnyerte első WTA-versenyét, majd hatig meg sem állt. A világelső Serena Williams után ő nyerte a második legtöbb tornát az idén és már a ranglistán is a top 10 ajtaján kopogtat, hiszen 11. helyen zárja az évet. A jövőre nézve bizakodhat, mivel év elején kevés megvédendő pontja van, akár a január 13-án kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon nyújtott jó teljesítménnyel előre léphet.

A sportrajongóknak nem kell aggódni az elvonási tünetek miatt, szilveszter után ismét beindul a nagyüzem a sportéletben. A téli olimpiával és labdarúgó-világbajnoksággal tarkított 2014-es sportnaptárral nemsokára jelentkezünk.
 Címkék:   Háttér   sportsikerek   
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas