Miklós Edit: „Magyarból is lehet jó síző”


Val d’Isere-ben rendezték meg az elmúlt hétvégén az év utolsó lesikló világkupa-futamát. Az 51 fős mezőnyben Miklós Edit saját maga, illetve a magyar alpesi sízés eddigi legnagyobb nemzetközi eredményét érte el azzal, hogy a 12. helyen zárt.

HIRDETÉS


Val d’Isere-ben rendezték meg az elmúlt hétvégén az év utolsó lesikló világkupa-futamát. Az 51 fős mezőnyben Miklós Edit saját maga, illetve a magyar alpesi sízés eddigi legnagyobb nemzetközi eredményét érte el azzal, hogy a 12. helyen zárt. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashatnak: az erdélyi származású sportoló kiemelkedő franciaországi teljesítményéről, valamint arról is beszél, milyen kevés ideje marad pihenésre az ünnepek alatt. 

– A tavalyi sikerek után az idei szezont még nagyobb elvárásokkal kezdted, ám eddig nem az elképzeléseid és tehetséged szerint alakultak az eredmények. Beaver Creek-ben, majd Lake Louise-ban, aztán St Moritz-ban sem olyan eredményt értél el, mint amilyet vártál. Lesiklásban a legjobb időd is csak a 35. helyre volt elég. Hogy lehet, hogy 23 helyet ugrottál előre?
– Mindig is tudtam, hogy képes vagyok rá, főleg a tavalyi eredmények után. Nemcsak én, az edzőim is mindig hittek bennem. Nem az eredmény a meglepetés, hanem az év eleji gyengébb formám. Éppen ezért nem is a helyezés az igazán elképesztő ebben, hanem a 4-5 másodperces időeredmény-javulás. Aki ért hozzá, tudja, ez óriási dolog. Úgy gondolom, hogy a nyáron begyakorolt technikám most érett be: egy dolog edzésen jól menni, és egy teljesen más közeg a verseny. Sok híres osztrák sízővel edzettem együtt, akiknél például a tréningeken sorra jobbat teljesítettem, aztán pedig a versenyeken nem tudtam őket megelőzni.

 Ez a 12. hely még a verseny előtti edzéseken sem látszott. Mennyit gyakorolhattál a versenypályán?
– A héten kétszer mehettem le a pályán, a harmadik alkalom pedig már élesben, a versenyen volt. Csütörtökön edzettem utoljára, akkor a leglassabb voltam, a lécemmel sem stimmelt minden. Egyébként szép, széles, tágas pálya a val d’isere-i, nem túl meredek, van benne lapos rész is, ahol például csúsztatni kell a léceket.

– Lesiklás közben tudtad, hogy ennyire jól mész?
– Annyit éreztem közben, hogy gyorsabb vagyok, utólag megtudtam, hogy 96.04 km/h volt az átlagsebességem. Van a pályán 2-3 ugrató és sokkal nagyobbat ugrattam azokon, mint edzésen, ezáltal jobban kijöttek az ívek. Mikor beértem a célba, akkor több versenyző visítozott, láttam a helyezést, én is örültem, de visszafogtam magam. Aztán több edző is odajött gratulálni. Utólag láttam a verseny aprólékos elemzését és a pálya utolsó szakaszán például a hatodik legjobb időt értem el, a sebességem viszont a mérési pontnál a harmadik legnagyobb volt, több mint 115 km/h.

– Hogyan ünnepeltétek a sikert?
– Autóba ültünk az edzőmmel és meg sem álltunk Budapestig. Most pedig utazok tovább a szüleimhez Csíkszeredába, a karácsonyt velük töltöm. Van néhány nap, pontosan három nap pihenőm, ez csupán annyit jelent, hogy nem sízek, de a szárazedzést nem hagyom ki. Aztán 28-án visszajövök és irány Ausztria, ahol szilveszter napján is lesz havas edzésem. Este az edzőmmel koccintunk, de soha nincs hajnalig tartó bulizás – az utóbbi néhány évben mindig ez jut nekem –, 2 felé már alszom is. Maximum 1-2 sör fér bele az estébe, arra kifejezetten odafigyelek, hogy ne éjszakázzak.

– Mekkora felelősség ez az eredmény? Most már nem nagyon adhatod lejjebb?
– Én mindig is tudtam, hogy egy magyarból is lehet jó síző, és végre hivatalosan is bebizonyítottam, hogy ez nem halandzsa. A 12. hely mindenképp önbizalmat ad, persze, valahol teher is. Nehéz lesz mindezt megtartani. Az olimpia előtt még három világkupám van, perpillanat most ezekre koncentrálok. De legfőképp azt tartom szem előtt, hogy nemcsak a csúcsra kell eljutni, hanem ott is kell maradni!

Az interjút Gelencser András készítette

 

 Címkék:   alpes sízés  Miklós Edit  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas