Ez az év a lengyeleké lehet


Immár hagyományosan Engelberg a Négysáncverseny előtti utolsó állomás a Síugró Világkupában. A nagysáncon lebonyolított szombati verseny, sosem látott lengyel fölényt hozott. Az első helyezett Jan Ziobro lett,honfitársa Kamil Stoch előtt. Továbbá az első hétben összesen négy lengyel ugró végzett.

HIRDETÉS


Az első sorozat számos meglepetéssel szolgált, kellemessel és kellemetlennel egyaránt. Kiemelendő a fiatal és eddig kevés szerepet kapó osztrák Thomas Diethart, aki az első sorozatot követően az előkelő ötödik helyen állt. Jakub Janda lényegesen ismertebb és eredményesebb versenyző az osztráknál, ám a csehek kiválósága az utóbbi években gyengén szerepelt. Ehhez képest most a harmadik pozícióból várhatta a folytatást. A legnagyobb meglepetés mégis a lengyel Jan Ziobro nevéhez fűződött aki megnyerte az első kört.

Gregor Schlierenzauer a jelek szerint kisebb hullámvölgybe került, az elmúlz hetekhez hasonlóan ma is elrontotta első ugrását és csak a 18. helyet csípte el. Nála is nagyobb csalódást okozott a hazai közönség előtt ugró Simon Ammann, aki az első harmincba is alig tudott beférni. Severin Freund számára is fájdalmas emlék marad a mai verseny, ő a leérkezés után bukott.

 

A második sorozat elején mindjárt sorra került Ammann, aki viszont óriásit javított és 134 méteres ugrásával az első helyre lépett. Ez a vezetés nagyon sokáig kitartott, a svájci összesen 17 ellenfelet előzött meg! Ekkor bánhatta igazán, hogy elrontotta első ugrását. Schlierenzauer viszont nem tudott javítani, sőt még rontott is, végül be kellett érnie a 27. helyezéssel.

A múlt vasárnapi győztes, Stoch érte el először a zsűri távolságot és 137,5 méteres repülése sokáig az élen tartotta a lengyelt. Végül Anders Bardal túlszárnyalta az ugrást, de a talajfogást csúnyán elrontotta, így csak a második helyre ért oda. Jan Ziobro következett, aki még életében nem állhatott a dobogó legfelső fokán, a nyomás valószínűleg óriási volt a vállain. A teher azonban nem nyomta agyon és a sáncrekord beállításával megnyerte az első engelbergi versenyt.

A lengyeleknek nagyon kijött a lépés ezen a hétvégén, a mai kettős győzelem mellett a tegnapi Universiadén is az ő versenyzőjüké lett a dicsőség. Trentinóban Krzsysztof Biegun nyert. Vasárnap újabb verseny, utána pedig a Négysánc ahol a lengyelek titkos (vagy nem is annyira titkos) esélyesek lehetnek.

Síugró-vk, Engelberg (Svájc)
HS 137


1. Jan Ziobro (lengyel) 275.4 pont (134,0 méter; 141.0 méter)
2. Kamil Stoch (lengyel) 269.2 pont (129,0 méter; 137.5 méter)
3. Anders Bardal (norvég) 268.3 pont (131,0 méter; 140.0 méter)

A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:


1. Kamil Stoch (lengyel) 310 pont
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 302
3. Anders Bardal (norvég) 266Címkék:   téli sportok  síugrás  ziobro  lengyelország  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas