Fnaticusoknak kötelező!


Meglepő módon, mindenkit fölülmúlva, a svéd Fnatic csapata nyerte a Counter-Strike történelmének eddigi legnagyobb fődíját a Dreamhack 2013-as nagydöntőjén Svédországban.

HIRDETÉS


Már a csoportkörben történtek meglepetések, ugyanis a Na’Vi mindkét meccsét elveszítve, idejekorán távozott a versenyből. Az A-csoportot fölényesen uralta a Fnatic: két, laza győzelemmel végzett az első helyen. A csoport másik továbbjutója az ugyancsak svéd LGB eSports lett, aki a döntő mérkőzésen 16-2-es arányú, kiütéses győzelmett aratott a Clan Mystik ellen.

A B-csoportban is akadt meglepetéscsapat: az ex-VeryGameses kennyS által irányított Recursive, ugyan a nyitómérkőzésen kikapott a csoportfavorit NiP-től, de másik két meccsét magabiztosan nyerte, biztosítva helyét a legjobb 8 között. Két győzelemmel a NiP első helye nem túl meglepő, ezzel szemben az US búcsúja annál inkább: a torna legdrámaibb mérkőzését játszotta a lengyel csapat a Recursive-al, amelyen 12-3-as állásról sikerült 12-16-ra fordítania a franciáknak. A csoport negyedik tagja, az amerikai iBUYPOWER nem azólt bele a küzdelembe, két vereséggel már az első nap végén csomagolhattak.

 

Akik mindent és mindenkit elemeztek: bsl, Thorin és SirScoots

A kupa első napjának fénypontja a két negyeddöntő volt, ahol a Fnatic a Recursive-al, míg a NiP a LGB-vel mérkőzött meg az elődöntőbe jutásért. A Fnatic ereje itt is meglátszott: noha a dust2-őt elveszítették, a másik két pályát könnyedén hozták, így megérdemelten jutottak a legjobb négy közé. A másik negyeddöntő némileg szorosabb mérkőzéseket hozott, ám a dust2 megnyeresével az LGB felébresztette az alvó oroszlánt. A másik két pályán már nem tudták tartani a lépést a NiP-el, így második svéd csapatként a címvédő jutott az elődöntőbe.

Fellélegezhettek az amerikai szurkolók, ugyanis egyetlen versenyben maradt csapatuk, a coL jól indított, meg is nyerte csoportját. Tették ezt úgy, hogy csoportjukban szerepelt a nagy esélyesnek tartott VeryGames is, akiket egy fenomenális utolsó körrel sikerült 16-14-re verniük. A BYOC-kvalifikációról érkező Xapso nem tudott beleszólni a nagyok dolgába, és az n!faculty is kevésnek bizonyult, így a második továbbjutó a VeryGames lett.

A D csoport csapatai hozták a legváratlanabb eredményeket: a MODDII-val erősítő SK Gaming csúnyán lebőgött, míg a BYOC kvalifikációról érkező Reason parádés menetelésével éppencsak lemaradt a negyeddöntőről. A csoport legjobbjának a dán CPH bizonyult, de egy szoros döntőmérkőzés után az Astana is kiharcolta a továbbjutást.

 

A szebbik nem is képviseltette magát.

A verseny második napjának negyeddöntői a VeryGames – CPH és a coL – Astana mérkőzések voltak. Az első összecsapást a francia VG nyerte, de komolyan megszenvedett a győzelemért. Dán ellenfele mindvégig tartotta magát, sőt az utolsó pályán jelentős előnyre is szert tett, de nem tudta megtartani. A másik oldalon meglepő eredmény született: az amerikaik bebizonyították, hogy nem a véletlen műve volt a csoportelsőség, így 2-1-es győzelemmel hazaküldték a dobogós helyre várt ukrán gigászt.
Az utolsó nap a döntőké, valamint a showmeccseké volt: míg a négy versenyben maradt csapat készült az esti elődöntőkre, a már kiesett játékosok a nézők szórakoztatásáért csaptak össze. A 10 játékost a HLTV közössége választotta ki szavazással, majd a két csapatkapitány, Thorin és Lurppis ezekből a játésokból válogatta össze saját együttesét. Hiába a rengeteg tapasztalat Thorin oldalán, Lurppis bizonyult inspiráltabbnak, ugyanis mindkét meccset az ő csapata nyerte.

Az utolsó napra, a helyszínen is sok ember volt kiváncsi.

A koradélutáni, első elődöntőben a NiP a VeryGamessel mérkőzött. Érezhető volt a svédek vérszomja, mivel a legutóbbi kupán, a Raidcall EMS One-on a VG-nek sikerült a GO történelmében először legyőznie a NiP-et. Az első mérkőzés hozta a legnagyobb csatát: szoros meccsen győzedelmesekedett a NiP 16-13-as végeredménnyel. A másik két meccs már inkább a dominálásról szólt, előbb a VG nyert 6-16-ra, majd az utolsó, döntőt érő mérkőzést a NiP húzta be 16-5-el.
A másik mérkőzésen, a két erején felül teljesítő csapat, a Fnatic és a coL csapott össze. Az amerikaik a verseny ezen szintjén már nem bírták a nyomást, és sima 2-0-ás vereséget szenvedtek a svédektől. A coL húzóembere, Hiko sem tudott mit kezdeni a túlerővel, így az amerikaik mindkét mérkőzést 16-7 arányban veszítették el.

A svéd nagydöntőtől mindenki azt várta, hogy a tavalyi bajnok kiütéses győzelmet arat a Fnatic-al szemben, azonban, ahogy már a tornán rengeteg alkalommal, ismét meglepő eredmény született. Az első mérkőzést 14-16-ra a Fnatic nyerte. Ez azonban még nem volt elég, mivel a második pályán a NiP 16-6-ra mosta le őket az infernón. A Fnatic még ezek után is feltudott állni, és ami a legszebb az egészben, hogy a NiP kedvenc pályáján, a trainen 16-2-re alázta a tavalyi bajnokat. Így a korona és a százezer eurós fődíj a Fnatic csapatánál landolt.

A Dreamhack Winterrel egyben történelmet is írt a CS:GO: megdőlt a nézőrekord, ugyanis a döntőre közel 150 ezren voltak kiváncsiak, illetve a játékosok száma is megugrott, mivel majdnem 100 ezer ember játszott a DHW hétvégéjén. Soha rosszabbat!

Leitner Roland
 Címkék:   Elektronikus Sportok  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas