Szünnap a Vueltán


Az idei Vuelta is izgalmasnak ígérkezett, mivel olyan kerékpárosok vannak a mezőnyben, mint a Giro D’Italia 2013-as nyertese, valamint a 2010-es győztes Vincenzo Nibali, a 2012-es győztes Alejandro Valverde, vagy akár a Tour de France 3. helyezettje, Joaquin „Purito” Rodriguez.

HIRDETÉS


Nagy esélyesnek számít a végső győzelemre a fent említett Astana versenyzője, az olasz Vincenzo Nibali, valamint a hazaiak kedvence Alejandro Valverde. Megemlítendő a folyamatosan jól teljesítő Joaquin Rodriguez, valamint a Saxo Tinkoff húzóembere, Nicolas Roche. A dobogóra pályázik Rodriguez csapattársa Daniel Moreno is.

A háromhetes kerékpáros-körverseny csapatidőfutammal rajtolt az első etapon. A Giro nyertese Vincenzo Nibali csapatával együtt (Astana) leggyorsabban teljesítette a 27 kilométer hosszú szakaszt, Vilanova de Arousa és Sanxenxo között. 10 másodperc hátránnyal érkezett célba az Astana után a RadioShack csapata, valamint 16 másodperces lemaradással az Omega Pharma - Quick-Step állhatott a dobogóra az első nap elteltével. A legjobbnak járó vörös trikót Janez Brajkovic húzhatta magára, mivel elsőként haladt át a célvonalon a kazah csapatból.

Sokkal nehezebb etapot tartogattak a rendezők a kerékpárosok számára a második napon. 176.8 kilométer hosszú, hegyi befutóval záruló szakasz nehezítette meg a versenyzők dolgát. A Pontevedra és Alto do Monte da Groba közötti etapon az ír Nicolas Roche bizonyult a leggyorsabbnak, miután pár száz méterrel a vége előtt indította győztes támadását. Másodikként ért célba Daniel Moreno a Katyusától, valamint a harmadik helyen az olasz Domenico Pozzovivo végzett. A nap végén Vincenzo Nibali vette át a vörös mezt csapattársától, Janez Brajkocstól.

A 41 éves amerikai Christopher Horner nyerte a Vuelta a Espana harmadik etapját, és ezzel összetettben is átvette a vezetést. Ezzel a sikerrel Horner minden idők legidősebb szakaszgyőztese lett. A Vigo és Mirador de Lobeira közötti 172.5 kilométer hosszú szakaszon Alejando Valverde ért célba másodikként 3 másodperces lemaradással, valamint azonos idővel Joaquin Rodriguez állhatott a dobogó legvégére.

A Katyusánál versenyző Daniel Moreno nyerte a 4. Szakaszt, kevesebb mint másfél kilométerrel a vége előtt Moreno, Juan Antonio Flecha támadására válaszolva megelőzte ezt és elsőként ért célba, habár az időmérők királya, Fabian Cancellara alig pár méterrel maradt le tőle. A harmadik az ausztrál Michael Matthews lett. Az összetettben Vincenzo Nibali visszavette az éllovasnak járó vörös trikót Chris Hornertől.

Az előző napon harmadikként célba érő Michael Matthews bizonyult a leggyorsabbnak az 5. szakaszon. Az ausztrál versenyző először nyert etapot a három nagy kerékpáros körversenyen (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a Espana). A Sober és Lago de Sanabria közötti szakaszon Maximilano Richeze és Gianni Meersman egészítették ki a dobogós helyeket azonos idővel. Az összetettben továbbra is Vincenzo Nibali viselte a legjobbnak járó vörös trikót.

A Guijelo és Cáceres közötti 177.3 kilométeres 6. szakaszt végig Tony Martin egyedül vezette. A sík etapon Martin már az elején meglépett a többiektől és 10 méterrel a célvonal előtt érte utol a mezőny. Végül a dán Michael Mörköv ért célba elsőként és megszerezte első szakaszgyőzelmét egy nagy körversenyen. Azonos idővel ért célba immár másodjára Maximilano Richeze és Fabian Cancellara is.

A 7. szakaszon óriási harcot vívott a győzelemért Philippe Gilbert (BMC) és Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step). Végül a cseh kerékpáros Zdenek haladt át elsőként a célvonalon megszerezve első etap győzelmét. Robert Wagner 1 másodperces hátránnyal végzett a harmadik helyen. Az összetett állása nem változott, továbbra is az olasz Vincenzo Nibali (Asztana) vezetett.

A cseh Leopold König nyerte meg a Vuelta a Espana nyolcadik szakaszát. Második lett Daniel Moreno és 5 másodperces lemaradással Nicolas Roche végzett a harmadik helyen. Az összetettben az ír Nicolas Roche állt az élre. A Giro győztese, Vincenzo Nibali visszacsúszott a negyedik helyre mivel csak 16. ért célba a Jerez de la Frontera–Alto de Penas Blancas közötti szakaszon.

Változásokat hozott az élbolyban a 9. szakasz. A spanyol Daniel Moreno 700 méterrel a célvonal előtt támadott és 4 másodperces előnnyel ért célba Alejandro Valverde, valamint Joaquin Rodriguez előtt. A 10 másodperces bónuszt is begyűjtve a spanyol kerékpáros átvette a vezetést az összetettben, 1 másodperccel leelőzve Nicolas Rochet és 20 másodperccel Nibalit.

Újra etapot nyert a 41 éves amerikai Christopher Horner a 10. napon és az összetettben is átvette a vezetést Daniel Morenótól. A Torredelcampo és Alto Hazallanas közötti 175.5 km-es hegyi szakaszon Vincenzo Nibali lett a második 48 másodperces lemaradással. Ezzel a Giro győztese az összetettben a harmadikról feljött a második helyre, azonban lemaradása 20 másodpercről 43-ra nőtt.

A szünnap után a 38 kilométeres egyéni időfutam következik, majd újabb 10 izgalmas, meglepetésekkel teli szakasz van kilátóban.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA 10 SZAKASZT KÖVETŐEN

1. Cristopher Horner 40:29:14 óra
2. Vincenzo Nibali 43 mp hátrány
3. Nicolas Roche (ír, Saxo-Tinkoff) 53 mp h.

Molnár Szabolcs

 Címkék:   kerékpározás  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas