Novák Ede meghódította Kanadát is


Világbajnoki elsőséggel végződött Novák Károly Eduárd számára mindkét szám, amelyen rajthoz állt a kanadai parakerékpáros-világbajnokságon. Elmondása szerint nem számított arra, hogy az időfutam után a mezőnyversenyt is megnyeri. Teljesítményét a sportminiszter is méltatta.

HIRDETÉS


Novák Károly Eduárd kihozta a maximumot a kanadai vb-jéből. Azt követően, hogy megvédte világbajnoki címét a C4-es kategória időfutamában, az erdélyi sportoló a mezőnyversenyben sem talált legyőzőre. A 80 kilométeres erőpróbát Novák 2 óra 8 másodperc alatt teljesítette, a hajrában korábbi Tunsád Cycling Team-es csapattársát, Jiri Jezeket (Csehország), valamint Roberto Alcaide Garciát (Spanyolország) sprintelte le.

„A harmadik körben sikeresen megszöktünk a többiektől, majd a legvégén én nyertem a sprintet. Nem hittem volna, hogy a második aranyérmet is begyűjthetem ezen a világbajnokságon. Kivált ebben az évben. Köszönöm a támogatást mindenkinek, aki csak mellettem állt” – nyilatkozta Novák, akinek a 2013-as esztendő nem csak a felkészülés, illetve versenyzésről szólt. Tavasszal ugyanis beindult sportpolitikai karrierje, miután a Román Kerékpáros Szövetség március 15-i közgyűlésén a testület elnökévé választották. A szavazást hajszálnyival nyerte meg a korábbi elnök ellenében.

Novák bő egy éve paralimpiai arannyal és ezüsttel tért haza Londonból, majd egy novemberi interjúban kifejtette, hogy nem játszotta el minden lapját. Úgy tűnik, egyáltalán nem a levegő beszélt, jól bizonyítják ezt friss kanadai sikerei.

Első Kanadában szerzett aranyérme után a román ifjúsági és sportminiszter, Nicolae Băniciouiu a következő szavakkal méltatta a székelyföldi kerékpárost: „Gratulálok Eduárd az újabb világbajnoki címéhez. Az általad elérint szintek egészen kivételesek, és ugyanilyen folytatást kívánunk a 2016-os riói paralimpiára is. Novák Károly Eduárd amellett, hogy világklasszis sportoló, követendő példa is, azért az ambícióért és elhatározottságért, amelyek átsegítették élete nehezebb pillanatain, így most etalonként nézhetünk rá. Hálásak vagyunk azért, amit Romániának tett és további sikereket kívánunk neki.” Mint ismeretes, Novák gyorskorcsolyázóként kezdte sportolói pályafutását, de egy autóbaleset után amputálni kellett a jobb lábát.

A Quebec-tartomány Baie-Comeau nevezetű városában véget ért világbajnokságon rajthoz állt a kézdivásárhelyi születésű Oláh Attila is. A 24 éves versenyező az időfutamot a 20., míg a mezőnyversenyt a 15. helyen zárta.

 

 

 

 Címkék:   kerékpározás  Novák Károly Eduárd  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas