En garde: Budapesten a világ legjobb vívói


A férfi kardozók egyéni küzdelmeinek selejtezőjével hétfőn kezdetét vette a budapesti vívó-világbajnokság. A magyar főváros negyedik alkalommal látja vendégül a világ legjobb vívóit.

HIRDETÉS


1959, 1975 és 1991 után 2013-ban negyedik alkalommal rendez vívó-világbajnokságot Budapest. Az integrált világversenyen az épek mellett a kerekesszékesek is versenyeznek, 106 országból összesen 1100 vívó vesz részt az eseményen. A nyolcnapos rendezvény első két napján az egyéni selejtezőket bonyolítják, szerdán a női tőrözők és férfi kardozók között pedig már az érmekért lépnek pástra a versenyzők.

Az első vívó-világbajnokságot 1937-ben rendezték, annak ellenére, hogy a vívás már az első újkori, 1896-ban rendezett olimpia programján is szerepelt. A párizsi vb előtt már rendeztek Európa-bajnoki versenyeket, 1921-ben csupán a párbajtőrözők, 1922-ben Ostendében már a kardozók, 1926-tól a tőrvívók részvételével. A most kezdődő budapesti vívó-világbajnokság küzdelmeit a Syma-csarnokban rendezik, a legnépesebb mezőny férfi párbajtőrben gyűlt össze, ahol egyéniben 218 versenyző, csapatban 41 ország nevezett.

A budapesti vívó-világbajnokságon a magyar csapat 34 fős, míg a román színeket 15 vívó képviseli. A magyar szövetség vezetői két érmet remélnek a hazai rendezésű világeseményen, igazán sikeresnek akkor tartanák, ha magyar aranyérem is születne. Erre legnagyobb eséllyel a kard egyéni olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron pályázik, de női párbajtőrben Szász Emese és a zágrábi Európa-bajnokságon érmes csapatoktól sem lenne meglepetés a jó szereplés.

A román szövetség elnöke, Mihai Covaliu egy érmet vár a Budapestre utazó csapattól, amelyben tőrözők nem kaptak helyet. Covaliu szerint azonban nem lenne tragédia, ha nem sikerül teljesíteni a minimális elvárását, figyelembe véve, hogy az olimpiai ciklus első világbajnoksága előtt a román csapat generációváltáson esett át. Ennek ellenére szerinte a férfi kardozók és a női párbajtőrözők ott lehetnek a legjobbak között.

Vb-csapatok:
Magyarország
férfiak:

kard: Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Szatmári András, Gáll Csaba
párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Szényi Péter, Rédli András
tőr: Gátai Róbert, Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence

nők:
kard: Benkő Réka, Márton Anna Orsolya, Várhelyi Anna, Varga Dóra
párbajtőr: Révész Julianna, Szász Emese, Budai Dorina, Antal Edina
tőr: Varga Gabriella, Varga Katalin, Mohammed Aida, Knapek Edina

Kerekesszékes vívók:
férfiak: Osváth Richárd, Juhász Tamás, Mató Gyula, Döme István
nők: Krajnyák Zsuzsanna, Juhász Veronika, Hajmási Éva, Dani Gyöngyi, Jurák Andrea

Románia
férfiak:

kard: Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălățanu, Iulian Teodosiu
párbajtőr: Adrian Pop, Árkosi Bertalan, Nyisztor Sándor, Alin Sbȋrcea

nők:
kard: Bianca Pascu, Mihaela Bulică
párbajtőr: Ana Maria Brânză, Maria Udrea, Simona Pop, Raluca Sbȋrcea
 

 Címkék:   Vívás   Világbajnokság 2013  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas