Vívó-vb: Mihai Covaliu 1 éremmel is beérné


Szerény célkitűzést fogalmazott meg Mihai Covaliu, a Román Vívószövetség fiatal elnöke néhány nappal a budapesti világbajnokság rajtja előtt. A sportvezető egyetlen éremmel is elégedett lenne.

HIRDETÉS


Mihai Covaliu szavai alapján nem készül világot váltani a román küldöttség a budapesti vívó-vb-n, amely augusztus 5-én kezdődik és egy hetet tart. A csapat fiatalításon esett át, a keretben ugyanakkor találunk rutinosabb, éremesélyes versenyzőket is. Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Covaliu elsősorban Ana Maria Brânză-t emelte ki, ám szerinte éremesélyes a 2012-es olimpián ezüstérmet szerzett Tiberiu Dolniceanu is. A 25 éves kardozó a csapatversenyben állhatott fel egy éve a londoni dobogóra, egyéniben pedig aranyérmes lett az idei, Horvátországban rendezett Európa-bajnokságon. A Budapestre utazó román küldöttségben egyébként ott találjuk a 30 esztendős Árkosi Bertalant is. A szatmárnémeti vívó negyedik világbajnokságára készül.

„Mind a férfi kardívóinknál, mind a női párbajtőrözőinknél sok az olyan sportoló, akik az első komolyabb világversenyükre készülnek. Ezeknek a vívóknak tapasztalatra van szükségük, még rengeteget fejlődhetnek technikailag, taktikailag, valamint az erőnlét szempontjából. Nagyon szeretnénk legalább egy éremmel hazatérni Budapestről, nem számít, hogy arany, ezüst, vagy bronz. Női párbajtőrben éremesélyesek vagyunk Ana Maria Brânză révén, de szerintem Tiberiu Dolniceanu is odaérhet a dobogóra a maga számában” – fejtette ki Covaliu, aki pályafutása során négy olimpián is képviselte Romániát, Sydneyben pedig első helyet szerzett kardvívásban.

A vb helyszínen már az utolsó simításokat végzik a szervezők, csütörtökön pedig megnyílt „A magyarországi vívósport története” című tárlat (részletekért klikk IDE). Az esemény rangját amúgy az a tény is emeli, hogy a budapesti világrendezvényt a Nemzetközi Vívószövetség centenáriumi évében tartják. A FIE-t (Fédération Internationale d‛Escrime) 1913. november 19-én alapították.

 Címkék:   vívás  budapesti vívó-vb  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas