Az úszók is elkezdik a vizes vb-n


Vasárnap az utolsó versenyszám, az úszás küzdelmei is megkezdődnek a Barcelonában zajló vizes világbajnokságon. A magyarok erős csapattal, a románok mindössze három úszóval érkeztek a katalán fővárosba.

HIRDETÉS


Barcelonában 40 számban hirdetnek világbajnokot úszásban, a vb-n résztvevő versenyzők csaknem fele (1144 sportoló) így holnap kezdi meg a küzdelmet. A tíz évvel ezelőtti, 2003-as világbajnoksághoz hasonlóan a helyszín a 17 ezer néző befogadására alkalmas Palau Sant Jordi sportcsarnok.

A magyar úszóválogatott szakvezetője, Kiss László jobb szereplést vár mint a tíz évvel ezelőtti, hiszen akkor aranyérem nélkül tért haza a csapat, de a két évvel ezelőtti sanghaji teljesítményt is túlszárnyalná. A kínai városban egy arany- mellett három bronzérmet szereztek a magyar úszók. Sanghajban Gyurta Dániel (fotó) léphetett a dobogó legfelső fokára, aki azóta a londoni olimpián is aranyérmet nyert, így a 2009-es római világbajnokság óta a 200 m mell bajnoka és célja egyértelműen a triplázás. A 15 fős úszócsapatot tíz férfi és öt nő alkotja. Kiss László Gyurta mellett mindenképpen aranyesélyesként tekint az olasz fővárosban, négy évvel ezelőtt 400 vegyesen diadalmaskodó Hosszú Katinkára. A bajai versenyző a londoni ötkarikás játékokon nem úgy szerepelt ahogy azt szerette volna, így megvált akkori edzőjétől és immár Shane Tusuppal készül. Kettejük együttműködése nemcsak a magánéletben, de szakmai téren is nagyon gyümölcsöző, hiszen Hosszú az idei világkupa-sorozat legsikeresebb női versenyzője lett és Barcelonában hat számban is rajtkőre áll.

A magyar csapatból Jakabos Zsuzsannak is kiváló időket úszott a felkészülési időszakban és a rövidebb távokra váltó Cseh Lászlóról sem szabad elfeledkezni. A 200 pillangó ifjúsági olimpiai bajnoka és nehány hete az Universiadén is diadalmaskodó Biczó Bence is robbanthat a felnőttek mezőnyében, de a hosszabb számokban érdekelt Kis Gergő, Kapás Boglárka és Risztov Éva is jól szerepelhet.

Forrás: Kovács Anikó (MTI fotó)

A román színeket mindössze három úszó képviseli Barcelonában és a szövetség főtitkára, Camelia Potec szerint éremszerzésben a 2016-os riói olimpián sem reménykedhetnek. Eredetileg négyen utaztak volna a vb-re, de Dragoş Agache sérülés miatt nem versenyezhet. A marosvásárhelyi Trandafir Norbert 50 és 100 m gyorson, valamint 50 m pillangón indul. A másik két versenyző Ştefan Gherghel tanítványai, Alexandru Coci és Alexandra Popa, előbbi pillangón, utóbbi mellúszásban indul. A világbajnokságot megelőzően egyébként miattuk kisebb botrány alakult ki a szövetség és Gherghel között. A két úszó csak B szinttel rendelkezik, így a szövetség úgy döntött, Ştefan Gherghel nem kísérheti el versenyzőit a vb-re, aki erről természetesen hallani sem akar és mint mondta ha szükséges sátorban alszik, de ott lesz tanítványai mellett.

Az úszószámok legnagyobb sztárja az amerikai Ryan Lochte lehet, de a legfontosabb kérdés, hogy folytatódik e az olimpián tapasztalt tendecia. Londonban a német, olasz és ausztrál úszók sem szerepeltek hagyományaiknak megfelelően, ezzel szemben az ázsiai országok előretörtek és a francia úszók is jól teljesítettek.

Az úszóversenyek előfutamait délelőtt 11.00 órától rendezik, az elődöntőkre és döntőkre pedig esténként 19.00 órától kerül sor.

A világbajnokságon résztvevő magyar úszócsapat:
nők: Hosszú Katinka (200 gyors, 100 és 200 m hát, 200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó, 200 és 400 m vegyes), Kapás Boglárka (400, 800 és 1500 m gyors), Risztov Éva (1500 m gyors), Verrasztó Evelyn (200 m hát)
férfiak: Balog Gábor (200 m hát), Bernek Péter (50, 100 és 200 m hát), Biczó Bence (200 m pillangó), Cseh László (100 m hát, 100 m pillangó, 200 m vegyes), Gyurta Dániel (50, 100 és 200 m mell), Gyurta Gergely (1500 m gyors), Kis Gergő (400, 800 és 1500 m gyors), Pulai Bence (50 és 100 m pillangó), Takács Krisztián (50 és 100 m gyors), Verrasztó Dávid (400 m vegyes)

Román úszócsapat:
nők
: Alexandra Popa (50, 100 és 200 mell)
férfiak: Trandafir Norbert (50 és 100 m gyors, 50 m pillangó), Alexandru Coci (50, 100 és 200 m pillangó)

 Címkék:   Úszás   Vizes vb   Barcelona  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas