A világbajnokság előtt robbant a doppingbomba


Az év legfontosabb eseményének számító moszkvai atlétikai világbajnokság ugyan csak augusztus 10-én kezdődik, sprinterek doppingbotránya miatt már most a sportágra szegeződik a figyelem.

HIRDETÉS


Július 14. mint az atlétika egyik fekete napja fog beíródni a sporttörténeti könyvekbe, hiszen vasárnap hozták nyilvánosságra, hogy Tyson Gay mellett Asafa Powell és Sherone Simpson is pozitív doppingmintát adott egy korábbi ellenőrzés során. A néhány hét múlva esedékes moszkvai világbajnokság előtt így három sztárfutó esik ki a mezőnyből. A háromszoros világbajnok Gay és a jamaicai váltókkal olimpiai bajnok Powell és Simpson lebukását egy másik sztárspirnter, Veronica Campbell-Brown doppingesete előzte meg.

Vasárnap Tyson Gay egy interjúban közölte, az amerikai doppingellenes ügynökség arról tájékoztatta, hogy egy versenyen kívüli ellenőrzésen pozitív doppingmintát adott. Azt továbbra sem tudni, hogy a sprinter A-mintájában milyen szerre bukkantak, de az atléta lemondta részvételét a következő Gyémánt-liga-versenyen és a vb-n. Gay mind a 100, mind a 200 méteres távon esélyesként indult volna a világbajnokságon, hiszen mindkét számban az év legjobb időeredményével (9.75 mp., illetve 19.74 mp ) nyerte meg hazája válogatóját, igaz a félkörös távon Usain Bolt azóta megjavította idejét.

Forrás: Getty Images

A két jamaicai sprinter, Asafa Powell és Sherone Simpson mintáiban a stimulánsok közé tartozó oxilofrin nyomaira bukkantak az ellenőrök. A hírt a két futó menedzsere, Paul Doyle jelentette be, Powell és Simpson egyébként egy csoportban edzettek. Asafa Powell egyéniben mindig lemaradt a világversenyek aranyérméről, de 2005 és 2008 között az ő nevéhez fűződött a 100 méter világcsúcsa. Utóbbi rekordot már nem ő tartja, de ő rendelkezik minden idők legtöbb 10 másodpercen belüli eredményével, ezért is volt meglepő, amikor hazája válogatóján csak a negyedik helyen végzett a rövidebbik távon, így nem kvalifikálta magát a vb-re.

Sherone Simpson szintén a júniusi válogatón adott pozitív mintát. A Jamaicai Doppingellenes Ügynökség a két sztáratléta ügye mellett további három doppingesetet közölt, két dobóatléta és egy junior korú versenyzőét.

A vasárnap óta eltelt időszakban a két jamaicai vágtázó és erőnléti edzőjük, Christopher Xuereb ellen is eljárást indított az udinei ügyészség, lévén mindhárman az olaszországi Lignano Sabbiadoróban található edzőtáborban tartózkodnak.. A kanadai szakember azután került a rendőrség látókörébe, hogy Asafa Powell átadta a tőle kapott készítményeket. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség eközben még nem szólalt meg a botrány kirobbanása óta, a főtitkár Nick Davis csak annyit közölt, hogy továbbra is küzdenek a tiltott szerek ellen.
 Címkék:   Atlétika  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas