Történelmi csúcsokon Maze, 26 ponttal zárt Miklós Edit


A svájci Lenzerheidéban vasárnap véget ért a 2012-2013-as alpesi sí Világkupa-sorozat. A szezon egyértelműen a csúcsokat döntő Tina Mazéról szólt, de Miklós Editnek is volt miért ünnepelni.

HIRDETÉS


A csíkszeredai születésű, magyar színekben versenyző Miklós Edit (fotó)  összesen 26 pontot szerzett és 90. helyen végzett a 2012-2013-as összetett alpesi sí Világkupa-sorozatban. Miklós lesikló versenyeken szerezte pontjait, a szezon elején mindkét Lake Louise-i futamon pontszerző helyen végzett (30. és 26.), majd Val d’Isere-ben 29., Meribel pedig a 26. helyen fejezte be a versenyt. A szezon megkoronázásaként, március elején Garmisch-Partenkirchenben élete legjobb eredményét elérve a 18. helyen zárt és megduplázta addigi 13 egységét. A 26 szerzett ponttal 34. lett a szakági világkupában.
Miklós Edit a Világkupa-sorozat mellett a schladmingi világbajnokságon is részt vett, a lesiklásban síelt 23. helyével nem volt teljesen elégedett, a kombináció 19. helye azonban szép eredmény. A csíkszeredai sportoló 2012-ben szerezte meg első vk-pontjait, idén már rendszeres résztvevője volt a lesikló versenyeknek, a 2014-es Szocsi olimpiára pedig három versenyszámban „A” szintű biztos kvalifikációval rendelkezik.

Az idei világkupa-szezon női részről abszolút Tina Mazéról szólt, míg a férfiaknál többen is jó teljesítményt nyújtottak. Maze 24 dobogós hellyel és 2414 ponttal zárta az évet, amely minden szempontból rekord. A négyszeres összetett világkupa-győztes Lindsey Vonn már többször közel állt a Herman Maier által az 1999-2000-es szezonban felállított 2000 pontos rekord megdöntéséhez, az amerikainak azonban egyszer sem jött össze. Most Maze, első női versenyzőként nemcsak beállította, de jócskán meg is javította az egy szezonban szerzett összetett pontszámot, versenyzői komplexitását mutatja, hogy minden szakágban szerzett pontot és az összetett mellett a Super-G és az óriás-műlesiklás kristálygömbjét is megnyerte.

A férfiaknál címvédő Marcel Hirscher szlovén kolléganőjével szemben azzal írt történelmet, hogy csupán két szakágban szerzett pontokkal nyert összetett világkupát. A szezonban a lesiklás és Super-G szakági kristálygömbjét megnyerő Aksel Lund Svindal, valamint a három világbajnoki aranyérmet szerző Ted Ligety emelkedett ki a mezőnyből.

Az alpesi sí Világkupa-sorozat 2012/13-as szezonjának győztesei:

férfiak:
összetett: Marcel Hirscher (osztrák)
lesiklás: Aksel Lund Svindal (norvég)
szuper-óriásműlesiklás: Svindal
óriás-műlesiklás: Ted Ligety (amerikai)
műlesiklás: Hirscher

nők:

összetett: Tina Maze (szlovén)
lesiklás: Lindsey Vonn (amerikai)
szuper-óriásműlesiklás: Maze
óriás-műlesiklás: Maze
műlesiklás: Mikaela Shiffrin (amerikai)
 Címkék:   Alpesi sí  Lindsey Vonn  Miklós Edit  
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas