Enyhe túlzással azt is mondhatjuk, hogy az idei varsói műkorcsolya Európa-bajnokság tömegrajtos volt, hiszen időközben minden tavalyi kontinensbajnok visszavonult, és a megürült trónokat többen is joggal pályázták meg.

" /> Sportoldal.ro - Új arcok a jégen

Új arcok a jégen


Enyhe túlzással azt is mondhatjuk, hogy az idei varsói műkorcsolya Európa-bajnokság tömegrajtos volt, hiszen időközben minden tavalyi kontinensbajnok visszavonult, és a megürült trónokat többen is joggal pályázták meg.

HIRDETÉS


A Torwar-arénában történtek pedig igazolták, hogy a mezőny kiegyensúlyozott, a tucatnyi érmen ugyanis nem kevesebb mint tíz nemzet sportolói osztoztak. Két-két medált azonban csak a franciáknak és az oroszoknak sikerült szerezniük, előbbiek csak aranyat, utóbbiak pedig csak ezüstöt. Hosszú idő óta először történt meg, hogy a híres orosz iskola Európa-bajnoki cím nélkül maradt, miután az utóbbi években mások csak nagy ritkán tudtak beleszólni az érmek sorsába. Az orosz regresszió  magyarázata többfele kereshető. Egyrészt tény, hogy a mostaniak tehetsége nem vetekedhet a nagy elődökével, de az is igaz, hogy a sportág nagy egyéniségei szétszórodtak a világban, és edzőkként döntően járultak hozzá a "kis nemzetek" fölzárkózásához.

Sokat segített a korcsolya-sportnak az új pontozási rendszer, amely minimálisra csökkenti a szubjektivizmus befolyását, és a valóshoz nagyon közeli képet ad az erőviszonyokról. Csak két beszédes példa Varsóból: az olasz Valentina Marcheit a nap legjobb kűrje a 12. helyről az ötödikre röpítette, míg a magyar Sebestyén Júlia alaposan elrontott kűrje miatt a negyedikről a kilencedikre csúszott vissza – a produkciók minden egyes elemét kvantifikáló számítógép nem ismer kegyelmet.

Elsőként a párosok Eb-érmei leltek gazdára Varsóban, és a német sikerrel 11 éves orosz sorozat szakadt meg. 2005-ben, Torinóban negyedikek, tavaly, Lyonban pedig már másodikok voltak, hogy a lengyel fővárosban révbe érjenek: az Aliona Savchenko–Robin Szolkowy duó nagy fölénnyel nyert és lépett nagy elődjei, az orosz Tatjána Totmjanyina és Makszim Marinyin által üresen hagyott trónra. Ha 2005-ben tiszta orosz dobogó volt, s tavaly is csak Savchenkóék tudtak közéjük furakodni, idén már csak Marija Petrovának és Alekszej Tyihonovnak sikerült megmentenie a becsületet: két bronzérem után ezüsttel térhettek haza. A lengyel Siudek-házaspár, Dorota és Mariusz maximálisan kihasználta a hazai pálya előnyét és föllépett a dobogóra.

A férfiaknál a háromszoros Európa-bajnok Jevgenyij Plusenko és a világbajnok svájci Stéphane Lambiel hiányában a francia Brian Joubert (fotó) vitte el a pálmát. És egészítette ki egy újabb arannyal kontinentális éremgyűjteményét miután 2004-ben Budapesten nyert, 2005-ben ezüst-, tavaly pedig bronzérmes volt. A Torinóban bronzérmes német Stefan Lindemann ezúttal sem tudta megismételni két évvel ezelőtti teljesítményét, csak 11. lett. A dobogóra két viszonylag ismeretlen műkorcsolyázó lépett fel. Két évvel ezelőtt sehol sem volt, tavaly pedig tizedik helyen zárt Lyonban, hogy idén a legjobb rövid programot futva végül szépen csillogó ezüstérmet szerezzen: a cseh Tomas Verner előrelépése igazi sikersztori. Mint ahogy a belga Kevin van der Perrené is az, hiszen egy-egy hetedik, illetve hatodik hely után sikerült fölkapaszkodnia a kontinentális dobogóra.

Jégtáncban is látványos előretörést tapasztaltunk az Isabelle Delobel–Olivier Schoenfelder páros részéről. Rendszerint az évek során öt Európa-bajnoki címet gyűjtött orosz Tatjana Navka–Roman Kosztomarov duó árnyékában, a franciák 2005-ben még fölfértek a dobogóra, de tavaly már a Drobiazko–Vanagas litván kettős letaszította őket róla. Idén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva nyerték az aranyérmet, bár a nagyon fiatal orosz Okszana Domnyina–Makszim Sabalin páros remek szabadkocsolyázása szinte bombameglepetést ért. A legcsalódottabb az Albena Denkova–Makszim Sztaviszki bolgár duó volt, hiszen világbajnoki címvédőként szerzett bronzérmet Varsóban. A várt magyar kiugrás ezúttal is elmaradt, hiszen az originálban hetedik Hoffmann Nóra–Elek Attila kettős férfitagja bokáját törte a kűr előtt.

A hölgyeknél is nagy űr keletkezett az orosz Irina Szluckaja visszavonulásával, hiszen egy hétszeres kontinensbajnok köszönt el. Az idei dobogósok mind nagyot javítottak, hiszen a győztes olasz Carolina Kostner két évvel ezelőtt még hetedik, az ezüstérmes svájci Sarah Meier kilencedik, a bronzérmes finn Kiira Korpi (fotó) pedig éppenséggel tizenkettedik volt a kontinentális rangsorban.

A varsói műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság záróeseménye, a gála igazán látványosra sikerült: volt aki a 80-as évek diszkóhangulatát, volt aki a karib-tengeri kalózkodást elevenítette meg a jégen, de olyan is akadt, aki breakdance-szel lepett meg. A legnagyobb sikert a párosoknál bronzérmes Siudek-házaspár aratta, amely most köszönt el a hazai közönségtől, ugyanis pályafutása utolsó versenye, a tokiói világbajnokság lesz. A gála a fináléval zárult, melynek során valamennyien visszatértek a jégre és mindannyian bemutattak egy-egy figurát, forgást, emelést vagy ugrást. A következő, 2008-as Európa-bajnokságnak Zágráb ad otthont.

Turós-Jakab LászlóCímkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas