Ilyen is csak nálunk történhet. A bukaresti maraton szervezői kénytelenek útvonalat módosítani, mivel két héttel a rajt előtt derítette ki a rendőrség, hogy a verseny és a NATO tagországok parlamenti közgyűlésének útvonala fedi egymást.

" /> Sportoldal.ro - The land of choice

The land of choice


Ilyen is csak nálunk történhet. A bukaresti maraton szervezői kénytelenek útvonalat módosítani, mivel két héttel a rajt előtt derítette ki a rendőrség, hogy a verseny és a NATO tagországok parlamenti közgyűlésének útvonala fedi egymást.

HIRDETÉS


Egy évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy október 7–11. között Bukarestben zajlik a NATO tagországok parlamenti közgyűlése. Sőt azt is, hogy október 9-én szervezik meg ugyanott a 3. Nemzetközi Maratont. Mindkét eseményszervező időben értesítette az illetékes intézményeket, hisz ilyenkor egy sor biztonsági, forgalomszabályozási intézkedésre, engedélyre van szükség, amelyeket a rendőrség nagyvonalúan jóvá is hagyott, ahhoz, hogy két héttel a rendezvények előtt kiderüljön, hogy a két útvonal fedi egymást.

Ilyen is csak nálunk történhet. Most nyilván a maraton szervezői kénytelenek útvonalat módosítani, ami azon kívül, hogy Bukarest esetében nem egy könnyű feladat, rendkívül sokat árthat a verseny megítélésének. Időpont módosítás kizárva, hiszen sokan már repülőjegyet váltottak, szállást foglaltak, időponthoz kötötten készültek, edztek... s nemzetközi versenynaptárat egyébként sem fog senki két hét alatt módosítani.

Összehasonlításként említeném például a berlini maratont, amelyen, a hétvégén 41000 ember állt rajthoz, amelynek 57%-a külföldi, az iratkozásokat a verseny előtt több mint fél évvel lezártak, és az útvonalat mindenki időben ismerte, bejárhatta. Arról nem is beszélve, hogy minden versenypályát a szövetségnek engedélyeznie kell, hogy ott a 42,2 km-és táv 1 nagy kör, a Brandenburgi Kaputól a Barndenburgi Kapuig, turisztikailag is látványos útvonalon, míg Bukarestben négy 10,7 km-es kört kell szaladni. Tehát ott le lehet zárni 42 km-es főútvonalat, amelyen 41000 ember végigszaladhat, itt pedig kb. 2000 embernek 10 km-t is nehezen, s azt is csak mellékútvonalakon, tömbháznegyedek árnyékában, dudáló gépkocsik zajában.

A fentiektől függetlenül reklámozni szeretném a rendezvényt, hisz a szervezők jóhiszeműségéről, áldozatkészségéről és profizmusáról több alkalommal is meggyőződtem, viszont a fővárosi rendőrség felelőtlenséget és amatőrizmusát nem hagyhattam szó nélkül. Én ott leszek... a még ismeretlen útvonalon.

Szász Attila (hardsport.egologo.ro)Címkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas