A kanadai jégkorong válogatott az 1980-as legendás amerikai siker után először tudott otthon olimpiai bajnoki címet szerezni, a győztes találatot a Pittsburgh Penguins 22 éves kitűnősége, Sidney Crosby szerezte.

" /> Sportoldal.ro - Drámai csatában nyert Kanada olimpiai bajnoki címet

Drámai csatában nyert Kanada olimpiai bajnoki címet


A kanadai jégkorong válogatott az 1980-as legendás amerikai siker után először tudott otthon olimpiai bajnoki címet szerezni, a győztes találatot a Pittsburgh Penguins 22 éves kitűnősége, Sidney Crosby szerezte.

HIRDETÉS


Kanada nyolc év után megismételte a teljesítményét, és újabb olimpiai címet szerzett Vancouverben feltéve a koronát a XXI. téli olimpiai játékokra. Nagy érdeklődés előzte meg a Kanada-Egyesült Államok jégkorongdöntőt a vancouveri olimpián, mindkét csapatnak volt törleszteni valója, a kanadaiak a csoportbeli vereséget szerették volna feledtetni a szurkolókkal, míg az Egyesült Államok a nyolc évvel ezelőtti döntőben elszenvedett hazai vereséget szerették volna visszaadni.

A mérkőzés nagy iramban kezdődött, az első percekben kevés veszélyes lövést eresztettek el a két csapat játékosai, de az ütközésekben nem volt hiány, a palánk mellett mindkét csapat jeleskedett. A kanadaiak játéka tűnt jobbnak a meccs első perceiben, de helyzetig ritkán jutottak el a csatárok. Az első gólra 13 percet kellett várni, az amerikai védők ügyetlenkedtek el egy korongot a saját harmadukban, Richards lecsapott a játékszerre, de a lövése kijött Millerről, viszont Jonathan Toews ismétlésére már az amerikaiak nagyszerű hálóőrének sem volt válasza. Érdekesség, hogy az egész olimpiai turnén nagyszerűen játszó fiatal csatárnak ez volt csupán az első találata, igaz mellette hét gólpasszt jegyzett.

A második játékrész eleje is hasonlított az elsőre, mindkét a csapat az ellenfél hibáját várta. Ez ismét az amerikaiknál jött, egy gyors kanadai ellentámadás végén az Egyesült Államok védői nem tudtak felszabadítani, és az érkező Corey Perry kettőre növelte a juharlevelesek előnyét. A 33. percben az éppen Vancouverben játszó Kesler ért bele okosan Patrick Kane lövésébe, a korong Luongo hóna alatt vágódott be a kapuba, így ismét visszatértek az Egyesült Államok esélyei a győzelemre.

A harmadik harmadban a kanadaiak semmit sem kockáztattak, várták az ellenfél újabb hibáját, ami azonban nem jött. Ennek ellenére a juharlevelesek két alkalommal is eltalálták a kapuvasat, de Miller kapusnak mindkét alkalommal szerencséje volt. Az idő szorításában az amerikaiak mestere időt kért, majd lehozta kapusát, ami nagyon jó húzásnak bizonyult. Langenbrunner megpattanó lövése elakadt Luongoban, de a kapu előtt egyedül ólálkodó Zach Parise a kapuba továbbította a játékszert, így következhetett a hosszabbítás.

A 20 percesre tervezett ráadásban a csapatok négy négy ellen játszottak, így mindkét gárda az emberfogást alkalmazta. A 8. percben Jerome Iginla nagyszerű passzát Sidney Crosby lőtte egyből Miller alatt a kapuba. A kanadaiak megszerezték nyolcadik aranyérmüket az olimpiák történetében, és 1980 után elsőként tudtak hazai pályán diadalmaskodni.

Kanada-Egyesült Államok 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)
Gólszerzők: Toews (13.), Perry (28.), Crosby (68.), illetve Kesler (33.), Parise (60.)
Kiállítások aránya: 4-4 perc
Kapuralövések aránya: 39-36.

A torna All Star-csapata:

Ryan Miller (amerikai) - Brian Rafalski (amerikai), Shea Weber (kanadai) - Jonathan Toews (kanadai), Zach Parise (amerikai), Pavol Demitra (szlovák)

A torna legértékesebb játékosa: Ryan Miller

 Címkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas