A csíki jégkorong 2008-ben ünnepelte 79 éves születésnapját és nem is akárhogyan. A város két csapata játszotta a hazai bajokság 2007/2008-as döntőjét, ami azt jelentette, hogy Csíkszeredában maradt a 10-ik országos bajnoki cím.

" /> Sportoldal.ro - Csíkszeredai Sportclub

Csíkszeredai Sportclub


A csíki jégkorong 2008-ben ünnepelte 79 éves születésnapját és nem is akárhogyan. A város két csapata játszotta a hazai bajokság 2007/2008-as döntőjét, ami azt jelentette, hogy Csíkszeredában maradt a 10-ik országos bajnoki cím.

HIRDETÉS


Hogy miért csak 10 bajnoki címe van a városnak arra pedig nagyon egyszerű a magyarázat. Az első jégkorong csapat megalakulásakor (Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet) a csapat amatőr szinten játszott és ebből ez okból kifolyólag nem nagyon tudta felvenni a harcot a bukaresti vetélytársakkal. Az ezt követő időszakokban a jégkorongot „profi" szinten kezdték űzni a csíkszeredaiak és ez azt is vonta maga után, hogy a legjobb tehetségeket a főváros elszívta, több pénzt ígérve vagy katonai kötelezettség letöltése címszó alatt.

Ezen játékosok hazatérése alkalmával sikerült öt alkalommal bajnokságot nyerni. 1963 és 1997 között azonban a város legfeljebb az ezüst vagy a bronzéremnek örvendhetett, hiszen a kommunista időben nem engedték, hogy vidéki csapat legyen az országos bajnok, nemhogy egy színmagyar csíkszeredai csapat. A rendszerváltást követő időszakban is megmaradtak a jégkorong szövetségben a régi kommunista beidegződések és ha kellett csalással, bírói segédlettel is, de megakadályozták a Csíkszeredai Sportclub győzelmét. Volt rá példa, hogy a bajnoki döntő lejárta előtt az Eduard Pană vezette jégkorong szövetség előre legyártatta az érmeket és a bajnoki serleget, amelyre már rá volt írva a szezon győztesének neve. Azonban az ezredfordulóra ez a tendencia kezdett megváltozni. A vérprofi klubbá alakult csíkszeredai csapat/csapatok menedzsmentje elkerülte a bukarestit. „A bajok akkor kezdődtek, amikor a piaci alapokra helyezett profi sport körülményei között kellett újabb sikereket elérni, címeket megvédeni. Évek óta egyre nehezebben ment, s egyszerre volt oka az anyagi háttér, az infrastruktúra és a játékos-utánpótlás. A Védelmi Minisztériumtól egyre kevesebb pénz érkezett, a szponzorok nem tülekedtek, és egyre kevesebb gyerek kezdett el hokizni Bukarestben. Az idén (2007-2008) pedig elérkezett az az idő, amikor már a legminimálisabb cél, a döntőbe jutás sem jött össze. A hokiba az elmúlt évekbe egyre több pénzt fektető csíkszeredai csapatok folyamatos fejlődése túlhaladó az évek óta csak a szinten tartással törődő, szakmailag stagnáló katonacsapatot. A magyar bajnokságban való szereplés nyomán a székelyföldiek óriási előnyre tettek szert a meccsrutin tekintetében, ráadásul az általuk favorizált szlovák játékospiac jobb légiósokat biztosított, mint a Steaua által kedvelt ukrán." (Boros Miklós: A főváros feladja?)

Történelem évszámokban:
Csíkszereda földrajzi és éghajlati adottságait tekintve nem csoda, hogy a téli sporttevékenységek voltak a legvonzóbbak. Már 1881 - ben megalakult a Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet. A korcsolyázó egylet korcsolya versenyeket szervezett Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós legjobb korcsolyázói számára. Ebből a korcsolya egyletből nőtt ki 1929 - re Csíkszereda első jégkorong csapata. A jégkorongot a csíkszeredai fiatalok nem ismerték, 1928 - ban egy mozivetítés alkalmával találkoztak először a sportággal. „Ilyet mi is tudunk" felkiáltással másnapra fűzfaágakból botokat készítettek, beszerezték a szabályzatot és elkezdtek játszani. Egy évre rá lejátszották első hivatalos mérkőzésüket a Bukaresti Teniszklub (T.C.R) ellen. Az első mérkőzésen 4-0 arányban kikaptak.

A csíki csapat 1931-ben indult először el a hazai jégkorong bajnokságban. Az első mérkőzésen ismét a Bukaresti Teniszklubbal mérkőzött meg és ismét 4-0 kapott ki, másnap viszont megszületett az első csíki gól az 1-1 végződött mérkőzésen. A szezon végén először került csíki jégkorongozó a válogatott keretbe. A csíki jégkorong egyre jobban tört fel a szamárlétrán, válogatott játékosok kerültek ki a csapatból.

A 1935 - ben megváltozik a jégkorong csapat neve és felveszi a Csíkszeredai Sportclub nevét, amely napjainkig tart (az évek során a csapat Lendület, Akarat, Termés neveket is viselte, de ezek a csapatok mind a Sportclub jogelődjei). Az 1935 és 1940 közötti években megkezdődnek a játékos elvándorlások, a bukarestiek csíkszeredai jégkorongozókkal tündökölnek, az első kanadai eljut a Hargita aljára és a korabeli csíki sajtó már aggódik a sportág jövőjéről. Az aggodalomból a csíki jégkorong a magyar bajnokságban ébred fel és már az első magyar bajnoki pontvadászatban harmadik lesz, amit 1943 - ban sikerült megismételniük. Mindeközben több hazai játékos kap meghívást a magyar válogatottba. 1944-ben először rendeznek magyar országos bajnokságot Csíkszeredában.

A háború után és Erdély Romániához való csatolása után a jégkorongot az alapoktól kellett újra felépíteni. És ekkor kezdődnek meg a csalások is. A legemlékezetesebb 1949-ben megrendezett Városok Kupája döntőjében volt, amikor a csíki csapat döntőt játszott és mindazok a csapatok, amelyek nem jutottak be összevonták játékosaikat egy csapatba és a döntőt megnyerték. A csíki csapat hiába óvott. Azonban méltó módon tudtak visszavágni a kupán ért sérelmekért, hiszen első ízben nyertek bajnokságot 1949-ben. A következő bajnoki címre 3 évet kellett várni, de mindeközben 1952-ben megalakult a Bukaresti CCA (Casa Centrală a Armatei, a Steaua jogelődje) amely az idők folyamán nagyon sok kellemetlenséget okozott a csíki csapatoknak. A Steaua megalapítása után Csíkszereda még háromszor hódítja el a bajnoki címet 1957, 1960 és 1963-ban. Ezek után következett egy 34 éves szünet, amely idő alatt vidéki csapat nem lehetett bajnok. A Steaua és a Dinamo sorra nyeri a bajnokságokat, de a rendszer egyik meghatározó hatalmi eszközének kirakatcsapataiként nem volt nehéz.

A változás után mindenki abban reménykedett, hogy a csíki jégkorong most már magára talál. Bukarestből minden csíki játékos hazatér és itthon kezdi űzni  a játékot. A jégkorongozás régi rendszere azonban bomladozott, nagyon sok csíki jégkorongozó munkahely nélkül maradt és ezért külföldre távozott (a Magyarországra távozók között több olyan nevet találhatunk, akiknek áldásos tevékenysége folytán a magyar jégkorong elkerülte a hazai jégkorongot). A játékos elvándorlást Gyergyószentmiklósról próbálták pótolni és ekkor kerülnek be gyergyói hokisták nagyobb számban a csíki csapatba. 1995-re azonban felnő egy újabb generáció, amely ebben az évben elnyeri a Román-kupát, de a bajnokságban csak harmadik lesz. Az 1996-97 szezon szintén Román-kupával kezdődik, amelyet Csíkban rendeznek meg. Ekkor lopják meg a csapatot és a közönséget a legjobban. A döntőnek számító Sportclub-Steaua mérkőzésen a főbíró (Becze Iuliu - jelenleg a szövetség főtitkára) nem ad meg egy szabályos gólt a hazai csapatnak, amely miatt elveszíti a Román-kupát. Ám ugyanebben a szezonban a csapat 34 év után bajnok lesz Sepsiszentgyörgyön. A bajnokság utolsó körmérkőzése már nem számított, amit Galacon rendeztek, hiszen nem befolyásolta a bajnokság végkimenetelét, de a Sportclubot a bírók megalázták. 154 perc büntetőt osztott ki a főbíró a csapatra, amely szinte az egész mérkőzést emberhátrányba töltötte, így nem is csoda a bakák javára eldőlt 8-O végeredmény.

A következő szezonra azonban a Steaua nem várt segítséget kapott, éspedig a Steaua futballcsapat ultráit. Az első Sportclub-Steaua mérkőzésen a hazai csapat Csíkszeredában 6-2re iskolázta le a katona csapatot, másnap viszont a bírók mindent megtettek, hogy 4-4 legyen az eredmény. A bukaresti mérkőzéseken a csíkiak megdöbbenve vették észre, hogy megjelentek a focicsapat drukkerei. A hírhedt Jean Pavel által vezetett különítmény egyfolytában randalírozott. Végig ráncigálták a Sportclub cserepadját, sőt nemegyszer behatoltak a jégre, a mérkőzés alatt. Ekkor hangzott el először jégpályán a hírhedt „Ki a magyarokkal az országból" sovinista csatakiáltás. Egyetlen rendőrt, egyetlen őrző-védő egyenruhást nem lehetett látni a jégcsarnokban. A mérkőzések után a Sportclub szakosztálya tiltakozott, ám mindenki megrökönyödésére a tiltakozást sehol nem iktatták. Ilyen körülmények között kezdődött el a bajnoki rájátszás döntője. Az első mérkőzés incidenseit a Steauabarát-központi sajtó sem hagyta szó nélkül, mivel a katonák szurkolói minősíthetetlen hangulatot teremtettek sovén, nacionalista bekiabálásaikkal. Ilyen körülmények között újból vereséggel távozott a csíki csapat Bukarestből. A két hazai mérkőzés két csíki sikert hozott, így újból jöhetett a bukaresti kiszállás, ahol 8000 feltüzelt szurkoló várta a csapatokat. Nem is csoda, hogy a csíki csapat elveszíti a bajnokságot. A mérkőzés után Antal Előd edző ezt nyilatkozta: „Kiabáltak, hagyjuk el az országot. Végig köpködtek. Ez egy balkáni szokás, ehhez már hozzá vagyunk szokva, ezt csak egy gazember balkáni ember tudja megcsinálni". Dr. Balló Béla csapatorvos pedig ezt nyilatkozta: „Állandóan szidtak, állandóan becsméreltek emberségünkben, nemzetiségünkben. Emberi tisztaságunkat gyalázták meg. Ez nem sporttalálkozó, ez nem ellenfél volt. Egy felbíztatott ellenség volt, aki nem kegyelmezett senkinek". Az incidensek után a Tokaji György vezette nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal kérte a felelősök megbüntetését, de fél év múlva Románia főügyésze zárolta az ügyet. A rákövetkező évben az incidensek megismétlődnek. A bukaresti mérkőzésen jelenlevő Olimpiai Bizottság Elnöke, Ion Ţiriac az első harmad vége előtt elhagyta a csarnokot, már nem bírta elviselni a sportszerűtlenségeket. Az ott maradt akkori sportminisztert Crin Antonescut pedig végig szidták a Steaua drukkerei ilyen szlogenekkel: „Te numeşt Antonescu, şi apări pe bozgori?" (Antonescunak hívnak és mégis véded a hazátlanokat?).

A 2000-2001 bajnokság végére újra megjelennek a bukaresti huligánok a jégpályán, ám ezúttal a rendőrség szétveri őket. A csarnokban ugyanolyan a hangulat, csak a szurkolók most már nem tudnak közelférkőzni a Sportclub cserepadjához. A pályán viszont a katonák vesztüket érezve, alattomos módon tömegverekedést provokálnak ki és nem megengedett módszerekkel verekednek. A vége: kikap a Sportclub a verekedésben, de bajnok lesz.

2001-2002  bajnokság döntőjében, ahol a Steaua és a Sportclub vív egymással, utoljára bíráskodnak román bírók. A rákövetkező év csúfosan végződik. A csíki csapat csak a bronzéremért játszik. Ettől fogva szakadás következik be a csapat házatáján. Létrehozzák a Sportclub berkein belül a HC Csíkszeredát, amely arra volt hivatott, hogy biztosítsa a Sportclub utánpótlását. A következő év úgy jött össze, ahogy mindenki várta, a Sportclub 75 éves fennállását méltóképpen ünnepli a város. Román-kupa győzelem, bajnoki aranyérem és Pannónia Kupa megnyerése.

A 2005-2006 évadról sokat lehet beszélni. A Sportclub a szlovák piacról hozza a játékosokat. És ezek a szlovákok adják el a bajnokság döntőjét. Mint később kiderült a szlovák játékosok Brassóban fogadtak a katonacsapatra.

A 2006-2007 évad változásokat hozott a csíki jégkorong életbe. A HC Csíkszereda levált az „anyacsapattól" és külön egyesületté vált. A Sportclub a román bajnokság mellett elindult a magyar pontvadászatban is. A csapat az addigi 40 mérkőzés helyett, 100 mérkőzést játszott egy szezon alatt. A több mérkőzésnek meg is lett az eredménye, hiszen az erősebb magyar bajnokságban szereplő Sportclub meccsrutinra és tapasztalatra tett szert, ami a bajnokság döntőjében ki is ütközött. Öt mérkőzésből négyet hoztak a csíki játékosok, ami elegendő volt a bajnoki aranyhoz. A magyar bajnokságban is tisztességes harmadik helyet szereztek meg.

A 2007 - 2008 szezon nem várt fejleményeket hozott. Ezúttal mindkét csíki csapat elindult a magyar bajnokság pontvadászatában. Ez azzal járt, hogy a román bajnokság döntőjét ezúttal fennállása óta nem a Bukaresti Steaua vívta, hanem két csíkszeredai csapat. A Sportclub és a HC párharcából nem várt könnyedséggel győzött a Sportclub, megszerezve a tizedik bajnoki címet. A magyar bajnokságban a fiatalabbik csapat sorsolásának köszönhetően döntőt játszott és maradt alul a nagyon erős Székesfehérvári Alba Volánnal szemben, míg a Sportclub a bronzérmet szerezte meg a Dunaújváros kárára.


A 2008-2009-es szezonra a magyar és a román jégkorong szövetségek közös megállapodása értelmében létrehozták a MOL Ligát amely 10 csapat, hat magyarországi és négy romániai együttes részvtelével zajlik. A két csíki csapat a bajnokság felénél vezeti a MOL Ligát, illetve a román bajnokságot. A MOL Ligában előreláthatóan mindkét csapat bekerül az elődöntőbe, míg a román bajnokság nagyon úgy néz ki, hogy megint csíki döntőt fog hozni.              

A Csíkszeredai Sportclub történelmének a megírásában több alkalommal is szó szerint vettem idézeteket a Székedi Ferenc által szerkesztett „Hoki a Hargita alján" című könyvből.


 Címkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas