Mindenki meglepetésére a német labdarúgó bajnokság élén nem egy Bayern, Schalke, Werder, Hertha - vagy sorolhatnám tovább a csapatokat – végzett, hanem az újonc Hoffenheim.

" /> Sportoldal.ro - 1899 Hoffenheim

1899 Hoffenheim


Mindenki meglepetésére a német labdarúgó bajnokság élén nem egy Bayern, Schalke, Werder, Hertha - vagy sorolhatnám tovább a csapatokat – végzett, hanem az újonc Hoffenheim.

HIRDETÉS


Csapatnév: TSG 1899 Hoffenheim Fußball-Spielbetriebs GmbH
Székhely: Sinsheim város, Hoffenheim kerület(amely tul.képpen egy falu), Baden Würtemberg Szövetségi Tartomány, Németország
Alapítva: 1899. július 1-én
Stadion: Carl-Benz-Stadion

Szinte nincs is mit írni az elért eredményeiről, idén került fel a csapat a Bundesligába először. A klubot, mint nevéből is kiderül, 1899 óta lehet szóba hozni. Ekkor jött létre a Turnverein Hoffenheim, amely mindössze csak a falusi bajnokságban szerepelt, nem volt különösebb céljuk a békés focizgatáson kívül. Húsz év elteltével létrejött egy újabb klub a faluban, amit Fußballverein Hoffeinheimnak neveztek el. E két csapat a II. világháború után egyesült, és ekkor jött létre a mai Hoffenheim. Semmiféle elvárás nem volt velük szemben, mindössze szórakozást nyújtottak a falubelieknek, és egyúttal a településből kikerült focisták is élvezték, amit csináltak. Egyszóval összekötötték a kellemest a hasznossal. Az akkori keretben jelen volt a mostani főszponzor is, Dietmar Hopp, akinek a többi nagy történelemmel rendelkező sztárcsapat „köszönheti” tulajdonképpen, hogy már nem egymásra kell figyeljenek, hanem egy semmiből felkerekedett együttesre.

Amikor Hopp átvette a csapatot, még a nyolcadosztályban szerepelt. Nem lehet azt tudni, hogy mennyire volt ésszerű, amit azóta művelt a Hoffenheimmal, de minden esetre az egész világ meglepődött hirtelen erre a kis klubra. 1989-ben kezdte el a dollármilliomos Dietmar kezei alá venni az építkezést, amin nem azt kell érteni, amit Becali művel a Steauával, hanem szépen szakemberekre bízta az irányítást. Azóta csak felfele ível a német együttes, jobbnál jobb eredményeket ér el. 2004-ben már a német kupában a negyeddöntőig jutottak, olyan csapatokat ejtve ki, mint a Leverkusen. Tervükben akkor még csak az szerepelt, hogy 2010-ig feljussanak a Bundesligába, és ott egy jó teljesítménnyel bent maradjanak. Ezt azonban hamarabb elérték és egy nagyon szép bravúrral meg is nyerték a 2008/2009-es idény őszi szezonját.

Stadionjuk mostan Mannheimban székel, de a tervek szerint jövőre elkészül az új stadionjuk is, amely már a futballklub szülővárosában, Sinsheimban épül, körülbelül 30.000 néző követheti a helyszínről a kedvence mérkőzéseit.

Nem hiába nőtt meg a drukkereinek a száma, hisz sokan megunták már a Bayern hegemóniát, amelynek pénzbőség hiányában minden vetélytársat maga mögé tud hagyni, (nem egyszer történt meg, hogy véletlenül nem ő nyerte meg a bajnokságot és a győztes csapat javát másik évre felvásárolta). Ez a kis klub nem várta a sült galambot a szájába repülni, nem is vásárolt be sztárjátékosokból, hanem egy stratégia szerint folyamatosan, meggondoltan építkezett, és meg is született az eredménye. Az idei szezon elején sokan, többek között én is arra gondoltam, hogy ez a csapat is egy hirtelen fellángolásból nekiindult, apait-anyait beleadott és emiatt vezeti a ranglistát. Egy idő után viszont furcsa volt, hogy még mindig ott van az elsők között, de mára már tisztázódott minden.

A Hoffenheim egy terv szerint vált azzá, amit most láthatunk. Miután a szakemberei átelemezték több híres klub stratégiáját, és megalkották maguknak a sajátjukat. Eszerint olyan játékosokat kezdtek el vásárolni, amelyeket egyes nagycsapatoknál a kispadon ültettek, vagy éppen egy kisebb együttesből hoztak fel kiszemelt focistákat. Éppen így vették szárnyaik alá azt a bosnyák Ibisevicet is, amely mostanra már a Bundesliga góllövő listájának az élén áll a maga 18 találatával (az Alemania Aachen csatára volt azelőtt, de megfordult más a PSG-nél is –de itt mindössze négyszer jutott játéklehetőséghez). De lehet még sorolni a hasonló tehetségeket, többek között ilyen a szenegáli Demba Bá, vagy az ugyancsak bosnyák Sejad Salihovic, és még a magyar Lőw Zsolt is közéjük tartozik. A jelenlegi keret átlagéletkora alig éri el a 24 évet.

Nem hiszem, hogy egyedül lennék, aki kíváncsi a Bundesliga tavaszi idényére, hisz ez a Hoffenheim még sok fejtörést fog okozni a német csapatoknak, és nem biztos, hogy vetélytársaik le tudják szorítani a dobogóról.  Címkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas