Avagy másképpen Unione Calcio Sampdoria. Egyszeres olasz bajnok, négyszeres olasz kupa győztes és egyszeres KEK győztes.

" /> Sportoldal.ro - UC Sampdoria

UC Sampdoria


Avagy másképpen Unione Calcio Sampdoria. Egyszeres olasz bajnok, négyszeres olasz kupa győztes és egyszeres KEK győztes.

HIRDETÉS


Csapatnév: Unione Calcio Sampdoria SpA
Becenév: Blucerchiati (Kék Gyűrűsek)
Székhely: Genova
Alapítva: 1946
Stadion: Stadio Luigi Ferraris

A Sampdoria jogelődjét a Ginnastica Sampierdaraneset 1891-ben alapították az olaszországi Genoában., labdarúgó szakosztálya azonban nyolc évre rá alakult. Azonban a klubnak nem csak egy úgynevezett jogelődje van, hanem kettő. Az előbb említett Ginnastica Sampierdaranese és a Society Andrea Doria, amelyet 1895-ben hoztak létre. A két csapat 1946-ban egyesült.

A két csapat közül azonban a Doria bizonyult erősebbnek és annak ellenére, hogy később csatlakozott az olasz bajnoksághoz hamar megizmosodtak és már az 1910-11-es szezonban a negyedik helyen végeztek. Az első világháború után azonban fordult a kocka és a Sampierdaranese let erősebb olyannyira, hogy 1922-ben másodikok lettek az olasz bajnokságban. A kezdeti Samp előny azonban a húszas évek végére elfogyott és ismételten a Doria lett az erősebb, amely kitartott egészen a második világháború utánig. Ennek ellenére 1946. augusztus 12-én a két genoai csapat összeolvadt, a két együttes nevéből egyet csináltak és így alakult ki a Sampdoria.

A klub első elnöke Piero Sanguineti lett, de később az ambiciózus vállalkozó, Amedeo Risotto "kitúrta" őt a helyéről. Ebben az időszakban a csapat edzője Giuseppe Galluzzi volt. Innentől fogva a csapat a mai napig megosztva használja a Genoával a Stadio Luigi Ferrarist. Ekkor ötvözték a két csapat mezszínét is (kék-fehér és piros-fekete) egy egyéni stílusban (kék alap mezszín, fehér, fekete és piros csíkokkal).

Az egyesülés után azonban a klub nem könyvelhetett el sikereket, ingáztak a Serie A és a Serie B között. A hetvenes évek vége azonban nagy változásokat hozott a klub életében. 1979-től kezdve egy új éra kezdődött. A Sampdoriat egy olasz olajmágnás Paolo Mantovani vásárolta meg, aki rengeteg pénzt áldozott a focira. Három éven belül a Samp visszakerült a Serie A-ba és elkezdődött a csapat felemelkedése olyannyira, hogy 1982-ben sikerült megnyerniük az Olasz-kupát. A csapat élére a jugoszláv Vujadin Boskov került, aki gatyába rázta együttesét. 1988-ban ismételten Olasz-kupt nyertek és a KEK döntőig meneteltek, ahol a Barcelona állította meg. Rá egy évere azonban már senki sem tudta megakadályozna a Sampdoriat, hogy ne nyerje meg a KEK-et, majd 1990-ben az olasz bajnokságot is megnyerték. Az olasz bajnoki győzelem pedig nem is volt meglepetés, hiszen olyan játékosok voltak a keretben, mint: Pagliuca, Vialli, Mancini, Lombardo. Egyre jobban ment a genovai szekér, minden évben egy kupa és erre megvolt az esélyük 1992-ben is, hiszen BEK döntőig meneteltek. Ám a döntőt ismételten a Barcelona ellen játszották és Ronald Koeman hosszabbításban lőtt gólja ismételten Barcelona győzelmet hozott.


1993-ban azonban hirtelen meghalt Paolo Mantovani, a csapatot fia Enrico Mantovani vette át. A kupagyőzelmek kezdtek elmaradozni, de a szégyenkezésre semmi ok nem volt, hiszen a Samp mindig elől végzett a táblázaton illetve az Európai-kupákban is helyt álltak. Enrico folytatta apja játékospolitikáját és klasszis játékosok sorát igazolta Genoába. Ruud Gullit, Juan Sebastian Veron, Jürgen Klinsmann, David Platt, Clarance Seedorf, Giuseppe Signori, Cristian Karembeu, Ariel Ortega, Szinisa Mihajlovics, Vincenzo Montella mind magára öltötte a kék-fekete-fehér-piros mezt. Mindezek ellenére 1999-ben a csapat kiesett a Serie A-ból és csak három év tengődés után kapaszkodtak vissza. Az első szezonjuk nagyon jól sikerült és a 8-ik helyen végeztek, 2004/2005-ben végig versenyben voltak a BL-t érő negyedik helyért, de végül lemaradtak. 2005/2006-ban ismételten csalódást keltettek, majd egy évre rá megint partiban voltak a BL helyért, végül UEFA-kupa lett belőle.

Az idén pedig megint úgy néz ki, hogy csalódást fognak kelteni, hiszen nagyon hullámzó a teljesítményük.            

 Címkék:     
Hozzászólások


Név:
Email:
Hozzászólok:
captcha
Biztonsági kód

Jelenleg nincs hozzászólás ehhez a cikkhez!


GyorshírekBlogok

Partnerek

Transindex

Támogatók

Communitas